A quiche (ejtsd: kis) nem más, mint egy francia sós pite. Klasszikus képviselője a Quiche lorraine, amely nemcsak Franciaországban, hanem Belgiumban is nagyon népszerű. Sok bisztróban és bárban kapható, és általában salátával felturbózva fogyasztják (meg egy sörrel), szeletben vagy mini piteformában készítve. A quiche lorraine alapja egy sós omlós pitetészta, amelyre baconos- sajtos- töltelék kerül. Nálunk most egy könnyedebb, félig “fapados” változat készült, lazaccal és gombával, valamint pizzatészta került a sós-omlós tészta helyett az aljára, mert 1.muszáj volt felhasználni különben megromlik 2. kíváncsiak voltunk, így milyen lesz. Hát, fenomenálisan finom lett. A quiche-t teljes egészében belga párom készítette el. Big like 🙂
Hozzávalók
1 csomag pizzatészta ( nem mélyhűtött, hanem amit a hűtőpultban lehet kapni, és csak ki kell csavarni és rápakolni a feltéteket. Nem jut eszembe a neve.)
1 doboz ( 500 g) csiperkegomba
1 csomag füstölt lazac
2 dl tejszín
5 tojás
10 dkg reszelt sajt, bármilyen jó, de karakteres ízűvel (pl Gruyere) finomabb lesz, mint egy szimpla trappistával
olaj, só, bors
Elkészítés
A pizzatésztát a csomagon megadott infók szerint kigöngyöljük, kicsit állni hagyjuk, ha jól emlékszem. Egy nagy IKEÁs piteformát előkészítünk, és a pizzatésztát belesimítjuk. A forma szélén túllógó részt levágjuk, de úgy, hogy a forma tetejéig maradjon pereme.
A gombát kevés olajon megsütjük (ne párolódjon, süljön!), és jó sok borsot tekerünk rá, kicsit meg is sózzuk, de a lazac sós lehet, így vigyázzunk. A lazacot ollóval kisebb darabokra vagdossuk. A tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a tejszínt és a reszelt sajtot.
A pizzatésztán szépen eloszlatjuk a gombát, arra a lazacdarabokat tesszük (vagy fordítva, mint itt a képen), majd nyakonöntjük a tojásos-tejszínes-sajtos keverékkel. Kicsit villával megkevergetjük, de vigyázni kell, hogy az alap tészta ne sérüljön meg.
Légkeveréses sütőben kb 160 fokon kb 30-40 percig sütjük. (Párom soha nem méri a sütési időt, most is csak a vállát vonogatta, de nagyjából ennyit sikerült kiszednem belőle.)
Tálald sok salátával, és tökéletes vacsorát szolgálhatsz föl! Persze még jobb lenne a házi sós alappal, na majd olyan is lesz, ez a pizzatésztás a sietősebb variáció.
ANYUKA VAGY?
SZERETNÉL TUDÁST PÁNIK HELYETT, HA MEGBETEGSZIK A GYERMEKED?
Akkor a Mami Gyógyít Blog Neked szól itt a Caféblogon. KLIKK IDE!!! Gyere és olvass a gyermekbetegségekről, aktuális témánk a LÁZGÖRCS volt mostanában!!!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: