Praliné és Paprika

Póréhagymás rakott pite

Ismét igazi belga különlegesség jön. A belgák ugyanis sokkal-sokkal több zöldséget fogyasztanak, mint mi, és ebben van mit tanulnunk tőlük!

Hányszor mégy el a karfiol, póréhagyma, kelbimbó mellett a piacon, hogy “uncsi!  ízetlen!”??? Bezzeg ők 🙂 Nekik ezek a kedvenc zöldségeik. Most megmutatom, hogy egy kis darálthúsból, krumpliból és póréhagymából micsoda finomságot lehet varázsolni.

P1180769

 

Hozzávalók:

4 póréhagyma

kb 40 dkg pulyka darálthús

krumplipüré (maradék is jó)

5 dl besamelhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt és 5 dl tej

só, bors

olívaolaj

kevés parmezán vagy egyéb reszelt sajt a tetejére

Elkészítés

A póréhagymát hosszában kettévágtam, majd a feleket még kettőbe. Így összesen egy póréhagymából 4 hosszú negyedet kaptam. A fehér rész mellett most a zöld részéből is kerül a pitébe jócskán, úgyhogy mielőtt szétvágtam, csak a legkülső esetleg szárazabb részt távolítottam el, valamint a hagyma zöld részének legtetejét. Az így kapott negyedeket 3 cm-es darabokra vagdostam, és mikróban puhára pároltam. Vajpuhának kell lennie a végére.

A darált pulykahúst serpenyőben megsütöttem kevés olajon, borsoztam jócskán, mert majd a besamel fel fogja venni az ízét. Én nem sóztam, de egy kicsit meg lehet sózni ebben a stádiumban.

Kb 5 dl besamelt készítettem, a szokásos módon: 5 dkg vajat és 5 dkg lisztet elkezdtem összemelegíteni egy edényben, de nem kell, hogy megbarnuljon, maradjon világos színű. 5 dl tejjel nagyon fokozatosan elkezdtem felönteni, közben fakanálról kézi habverőre váltottam, és minden adag tejjel simára kevertem a vajas-lisztes masszát. Sima, egynemű mártást kell kapnom így ezzel a folyamatos keveréssel. Összeforraltam. (Ha csomós maradt véletlenül, akkor átszűröm egy nagyobb szitán, vagy gépi habverővel kikeverem a csomókat belőle.)

Egy tűzálló tál aljára a következőképpen rétegeztem a hozzávalókat: alulra a krumplipüré fele került, arra a teljesen készre sült darálthús, majd a póréhagyma, erre pedig a besamel. A besamelre krumplipüré másik fele jött, amit megszórtam parmezánnal.

180-200C-os sütőben légkeveréssel összemelegítem, amíg a sajt rá nem pirul a tetejére. Igazából nem kell nagyon sokáig sütni, hiszen minden készen van a pitében.

Ugye, ilyen egyszerű? És tényleg nagyon finom, selymes ízű a végeredmény!

P1180767

 

P1180768

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!