Praliné és Paprika

Sült céklás curry vadrizzsel

Nem szereted a céklát? Ha így készíted el, IMÁDNI fogod. Amióta megtanultam, hogy a sült cékla hatezerszer finomabb, mint az ecetes bolti (amelyen csak az ecet érzik), azóta télen-nyáron céklamánia van nálunk, körülbelül 5 éve… Ez a recept is a februári GoodFood-ban jelent meg, de ott nyers céklát kell megfőzni, én viszont inkább megsütöttem sütőben, mert így tökéletesen érvényesül a gumók édes íze.

IMG_8407

 

Hozzávalók:

5-6 nagyobb, de nem óriási céklagumó. Ha túl nagyok, sosem sülnek át.

1 darabolt paradicsomkonzerv, 400g

1 hagyma

kevés olaj

2 kiskanál vörös currykrém

3 ek darált mandula

3-4 ek görög joghurt

Köretként rizs- vadrizs keverék

Elkészítés

A céklagumókat megmostam, letisztítottam az esetlege rajta levő homokot,  egy alufóliával borított tepsibe tettem, kicsit meglocsoltam olívaolajjal, és 180C-on légkeveréssel 1-1,5 óra alatt megsütöttem. Hústűvel ellenőrizni kell, mikor könnyen belemegy és lemegy az aljára a legnagyobb gumónak, akkor vannak készen.

Közben elkészítettem a rizst a csomagoláson lévő utasítás szerint.

Amikor a cékla megsült, a kihűlt gumókat meghámoztam, és cikkekre vágtam. A hagymát is szeletekre vágtam, és kevés olajon elkezdtem párolni. Amikor már puhult, akkor rátettem a currypasztát,és rövid ideig, pár másodpercig összemelegítettem, míg a currypaszta felolvadt/feloldódott. De itt vigyázni kell, nehogy megégjen. Rádobtam a céklaszeleteket, és felöntöttem a paradicsomkonzervvel, a levével is. Öntöttem még rá vizet, hogy kissé több folyadék legyen az egészen, és elkezdtem készre párolni. Ez nem tart sokáig, hiszen a cékla már sülten került bele, a hagyma majdnem kész volt, a paradicsom pedig puha. Közben kóstolgattam, és ekkor utána lehet még ízesíteni több currypasztával, ha nem elég ízletes. Egy pár percig összeforraltam, majd eloltottam a gázt.

A joghurtba belekevertem a darált mandulát, és fokozatosan felöntöttem a céklás curry levének egy részével, ami elég folyós volt. Majd a joghurtos-mandulás-céklaleves sűrítőt beleöntöttem a céklába, így krémes állagú mártás lett a folyadék helyett rajta.

A rizzsel tálaltam, és mentával díszítettem.

IMG_8411

 

 

Céklás- narancsos torony kecskesajttal

Igazi ünnepi előétel. Csak a céklát kell megsütni előre, amúgy percek alatt kész van, és mennyei. GoodFood inspiráció, kicsit változtattam a recepten.

P1180724

 

Hozzávalók 2 személyre:

2 db sült cékla meghámozva

2 narancs meghámozva, a fehér részt teljesen le kell szedni!

2 karika jó minőségű, puha kecskesajt

madársaláta

pár szem pirított mogyoró

Az öntethez:

2 ek olívaolaj

3 ek  balzsamecet

2 ek juharszirup

2 kiskanál mézes mustár

só, bors

Elkészítés:

Az öntethez a hozzávalókat összekevertem, kicsit sóztam- borsoztam. A céklát és a narancsot is szeletekre vágtam, tornyot építettem belőlük. Tetejükre egy- egy darab kecskesajt- karikát tettem, és nyakonöntöttem az öntettel. Legtetejét megszórtam a pirított mogyoróval, és a madársalátával tálaltam. Körülbelül 10 perc alatt készen van. Ugyanis nálunk nem divat az egész 24-ét a konyhában tölteni. 🙂

 

Céklás- sárgarépás wrap

Jártál már úgy, hogy sütöttél egy nagy adag céklát, és megmaradt belőle kettő darab? Egy vacsira nem elég. Viszont felturbózhatod, mondjuk így, és egy szépséges előételt varázsolhatsz belőle. Nem mellesleg egy nagy adag elégedett “Hümm”-öt meg “Nyamm”-ot is bezsebelhetsz  a családtól. 🙂

IMG_7136

Hozzávalók

16 dkg sárgarépa (nyersen)

2 kisebb sült cékla (maradék)

4 tortilla

10 dkg tejföl

½ kávéskanál harissapasta

Elkészítés

A sárgarépát lereszelem, a sült céklát is. Összekeverem. A tejfölbe keverem a harissát, és összekeverem a céklás répával. Beletöltöm a tortillába. Salátával és friss zöldségekkel tálalom. Ennyi. 🙂

(Úgy emlékszem, GoodFood recept- legalábbis az ihlet a GoodFood magazinból jött.)

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!