Praliné és Paprika

Reform csokis muffin

Nálunk már Karácsony- feeling van. Tudom, sokan utálják az egész ünnepi hercehurcát (“mű”), az ajándék-keresgélést (“kötelező”), és mivel mindez már október közepétől- november elejétől elkezdődik, nehezen viselik el.

Én nem. Én imádom a Karácsony hangulatát, a készülődést az Ünnepre, lapozgatom a magazinokat, előveszem a sütőformáimat… Ilyenkor, december elején már elkezdjük az ünnepi menüt tervezgetni, előkerülnek a dekorációs tárgyaink, az angyalkák, a fenyőágak, az adventi koszorúk, a gyertyák, és elkezdjük feldíszíteni a házat.

A Karácsony jegyében alakult ez a muffinrecept is, aminek az eredetije Stahl Juditot dicséri, de abban túl sok a fehér liszt és a fehér cukor- így én egy kicsit megváltoztattam a receptet és  egészségesebbé tettem.

IMG_8791

Hozzávalók

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

5 dkg búzacsíra + zabkorpa keverék, én saját magam csináltam: egyszerűen összekevertem a búzacsírát és a zabkorpát, és kimértem belőle 5 dkg-ot

7,5 dkg cukor

7,5 dkg nyírfacukor

1 kávéskanál sütőpor

10 dkg vaj

10 dkg csoki (legjobb az étcsoki, de én most mindenféle maradék csokit használtam)

10 dkg lekvár, bármilyen jó

2 tojás

Elkészítés

Gőz fölött összeolvasztom a csokit és a vajat, majd leveszem a tálat a gőzről és kicsit hagyom, hogy hűljön, langyosra. A lisztbe keverem a zabkorpa- búzacsíra mixet és a sütőport. Egy nagy tálban a tojásokat habosra keverem a kétféle cukorral. Ezután részletekben hozzákeverem a lisztes keveréket, a lekvárt és a langyos vajas- csokit.

Ennyi, és már mehet is a muffinformákba a kapszlikba. Kb 20 perc alatt sült meg, 170-180 fokon légkeveréssel.

Isteni puha állaga lesz, és sokkal kevesebb cukor van benne, mint az eredetiben. Legközelebb még tovább megyek a kísérletezéssel.

IMG_8781

IMG_8788

Anyuka is vagy? Akkor várunk szeretettel a MAMI GYÓGYÍT blogon, itt a Caféblogon, és a Facebook-on is! Gyermekbetegségekről érthetően, ORVOSI szemmel. Semmi ezo, semmi blabla.

MAMI GYÓGYÍT BLOG a Caféblogon: KATT IDE

MAMI GYÓGYÍT BLOG a Facebook-on: KATT IDE

 

 

Belga rizstortácska

Belgiumban nagyon népszerű ez a tejberizzsel töltött kosárka. Minden pékségben kapni. Egy dologra kell vigyázni a készítésénél: nehogy kiszáradjon! Az ideális állag eléréséhez inkább kevesebb ideig sütöm, mégha nem is vagyok biztos benne, hogy megsült. Ami különben nem történt még meg.  🙂

P1180704

 

Hozzávalók egy nagyobb piteformához vagy 6 kisebbhez:

Az omlós kelt alaphoz:

25 dkg liszt

5 dkg cukor

kb 50 ml tej (vagy kicsit több)

5-6 dkg olvasztott vaj

1 cs szárított élesztő

1 tojás felverve

A töltelékhez:

15 dkg kerek szemű rizs

kb fél liter tej

5 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

pár csepp vaníliaaroma

2 egész tojás + 2 sárgája, a 2 egész tojást szétválasztom

pár ek baracklekvár

6 darab őszibarack legyezőre vágva (befőtt vagy konzerv is tökéletes)

Elkészítés

Kivajaztam és kiliszteztem a formá(ka)t.

Az élesztőt felfuttattam egy kevés tejben egy kis cukorral, majd a lisztbe kevertem. Hozzáadtam a maradék cukrot, a felvert tojást, és robotgéppel elkezdtem dagasztani. Fokozatosan adtam hozzá a maradék tejet. Lehet, hogy egy kicsit több vagy kevesebb kell 50 ml-nél. Amikor már morzsás volt, hozzáadtam az olvasztott vajat és kézzel gyúrtam tovább. Rugalmas masszát kell kapni. Ment pihenni a kandalló elé kb félórára, hogy szépen megkeljen.

A rizsből, a tejből és a cukorból tejberizst készítettem de vigyázni kell, ne legyen kőkemény! A vaníliás cukorral és a vaníliaaromával ízesítettem, kihűtöttem, majd belekevertem 4 tojássárgáját egyenként. A fehérjéből habot vertem, majd óvatosan beleforgattam a masszába.

A kelt alap közben szépen megkelt, kinyújtottam és vagy az egy nagy piteformába simítom, hogy legyen pereme, vagy pedig 6 egyenlő részre szedem szét, és egyenként elnyújtva simítom a 6 kisebb formába. Megszurkáltam a tésztát, és megkentem baracklekvárral. Ráhalmoztam a tölteléket (de te ne annyit tegyél rá, amennyit a képen látsz, mert mint egy felfújt, ki fog dagadni a formából), és a tetejére ültettem egy- egy baracklegyezőt.

180C-on légkeveréssel kb 15- 20 perc alatt megsül, ekkor még lágy marad a közepe, de pont így jó. Én 25 percig sütöttem, és kissé kemény lett.

Tipp: ha túl sok a tejberizses töltelék, tedd a formák mellé kis felfújtformákba, és így cuki kis extra desszerteket fogsz kapni.

P1180712

 

 

 

 

Sütőtökpite Millie módra

Ez a recept barátnőmet, Millie-t dicséri. Annyira istenien finom, hogy muszáj nekem is megosztanom veletek.

Sütőtökpite

IMG_8384

 

Hozzávalók

A pitetésztához

22,5 dkg liszt

15 dkg hideg vaj (nem, nem, NEM margarin!)

2 ek hideg víz

2,5 dkg porcukor

Én  a késes robotgépemet használtam, nincs ennél egyszerűbb módszer az omlós pitealap elkészítéséhez. Gyakorlatilag mindent beledobáltam a gépbe, megnyomtam a gombot, és addig forgott a kés, amíg össze nem állt a tészta. Ezután folpackba tettem, és fél órára ment a hűtőbe pihenni, de ez a lépés ki is hagyható. Millie-től tanultam, hogy 2 folpack- réteg között sokkal könnyebb elnyújtani mindenféle omlós tésztát, így amikor a formába teszem, akkor csak lehúzom az egyik oldali folpackréteget az omlós tésztáról, megfordítom fejjel lefelé, és így simítom a formába. A kezemhez ragadást megelőzi a másik oldali folpackréteg, amit egyszerűen csak lehúzok, mikor belesimítom és bele- egyengetem az aktuális formába a bármilyen omlós tésztát.

Ennél a sütinél egy ikeás piteformát használtam,méghozzá a kisebbet a hullámos szélűből. Kicsit túllógott a massza a belesimítás után, a maradékból csillagokat vágtam ki és a hűtőbe tettem pihenni. A piteforma is ment a hűtőbe egy időre.

A töltelékhez

Kb 50-60 dkg sült tök, a héja nélkül mérve- fontos, hogy ne legyen nedves, mert átázik a pitetészta.

1,5 dl tejszín

3 tojás

Fűszerek őrölve: fahéj, kardamon, gyömbér, ánizs, vagy ha ezek nincsenek, akkor mézeskalács- fűszerkeverék, mindez ízlés szerint. Én nem mértem szűkmarkúan őket: kell a jó sok fűszer  az ízletes végeredményhez!

2/3 csésze barna cukor ( egy csésze = 250 ml)

Ismét a késes robotgépemet használtam. Kitakarítottam a pitemassza elkészítése után, majd beletettem a tojásokat és a cukrot, valamint a fűszereket. Jól összekevertem a géppel, majd hozzátettem a sok- sok sült tököt és a tejszínt. Iszonyatosan finom, homogén massza lett a végeredmény.

A pitetésztát 180 fokon (légkeveréssel) vakon elősütöttem, majd az ehhez használt alufóliát és a babot levettem (és kidobtam), és még sütöttem a pitét 5 percig. Ezután rákanalaztam a sütőtökös cuccot, és kb 35- 40 percre visszatettem a sütőbe. Félidőben rátettem a díszítő csillagokat, hogy azoknak is legyen ideje megsülni.

Sajnos az én pite-alapom most kicsit elázott, de sebaj. 🙂 Körülbelül 5 perc alatt fogyott el az egynegyede…

Tipp: ha marad a sütőtökös masszából, mert túl soknak találod a pitére, akkor kanalazd muffinkapszlikba, és tedd a pitével együtt a sütőbe: 30-35 perc alatt szépen megsül.

IMG_8378

 

Vedd elő a wokodat! Menü didergés ellen.

 

Ez a menü biztosan fel fog melegíteni egy hideg, esős (brrr…) novemberi estén, mint a mai. Egyrészt mert egy finom levessel indul, másrészt, mert a főfogáshoz a wokod mellett kell állnod, ahol nagyon meleg lesz. 🙂 Bár Mr Praliné nem kifejezetten rajong a levesekért (= ő simán megvan leves nélkül, mint a belgák többsége, feltéve ha van a közelben elég sültkrumpli, kagyló, apátsági sör és csoki…), de én nem tudom elképzelni sem az őszt, sem a telet meleg leves nélkül…  a wokomat meg egyszerűen imádom.

SELYMES SÁRGARÉPAKRÉMLEVES ERDEI GOMBÁVAL ÉS SZARVASGOMBA-OLAJJAL

IMG_8337

 

Hozzávalók:

4 db nagyobb sárgarépa

1 csomag szárított gomba- keverék

1 húsleveskoca, vagy még finomabb ha igazi húslevest használunk

pár dkg vaj

frissen őrölt bors

pár csepp szarvasgombaolaj

Elkészítés

A gombakeveréket beáztattam annyi vízbe, hogy jól ellepje. (Egy idő után a gombaszeletek úgy fognak majd kinézni, mint a pucércsigák, de ez ne tántorítson el a folytatástól.) A sárgarépákat megfeleztem, feldaraboltam. A vajat megolvasztottam, és pár perc alatt átforgattam a répát benne. Tekertem rá frissen őrölt borsot, és felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd hozzáadtam a húsleveskockát, és puhára főztem a répát. Elzártam alatta a gázt, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel összeturmixoltam.  Hozzáadtam a beáztatott gombát a levével együtt, és még egyszer összeforraltam. Tálaláskor az igazi luxus- ízélményért szarvasgomba- olajat csepegtettem a tetejére, de enélkül is nagyon finom.

 

WOKBAN SÜLT PULYKAMELL FŰSZERES BANÁNNAL

IMG_8328

Hozzávalók

0,5 kg pulykamell felkockázva

másfél banán félbevágva, feldarabolva

1/2 konzerv darabolt ananász, lecsepegtetve

1/2 lime leve

2 zöldhagyma felszeletelve

kevés fehérbor

egy csomag üvegtészta (Tesco nemzetközi polcáról)

szójaszósz (ugyanonnan)

wok- olaj (Aldiból)

ötfűszer- keverék, őrölt koriander, őrölt kömény

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a pulykamellkockákat jó sok (több teáskanál) ötfűszer- keverékbe forgatom,és pár órára (vagy egy éjszakára akár) a hűtőbe teszem. Amikor nekikezdek az étel elkészítésének, akkor mindent előkészítek, a kezem ügyébe, mert a wok nem az a műfaj, ahol sütés közben majd szeletelgetek meg mást főzök meg közben kiteregetek egy adag ruhát. Nagyon gyorsan kell majd dolgoznom, és ezért is imádom a wokos ételeket, mert több időbe telik leírni, mint megcsinálni.

Szóval előkészítek két tányért+ az evőeszközöket a  tálaláshoz. Több kisebb tálat és tányért is előveszek, hogy a frissen kisült cuccokat beletegyem és a tányérokkal letakarva melegen tarthassam. Az üvegtésztát leforrázom, majd leszűröm és melegen tartom lefedve.

A wokban olajat melegítek, és részletekben kisütöm a húst benne. Azért kell részletekben csinálni, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Óriási ugyanis a különbség az ízében. Minden kisült mennyiséget egy fémtálba szedek, miután lecsepegtettem az olajat róla, és egy tányérral letakarva melegen tartom.

Mikor az utolsó adag hús is kész, lekapcsolom a lángot, majd újabb adag olajat löttyintek a wokba,  beleteszem a felkarikázott zöldhagymát, és felöntöm pár lötty fehérborral ÓVATOSAN, mert az olajba kerülő bor csapkodhat! Visszakapcsolom a gázt, a hagyma elkezd sisteregve sülni. Kicsit várok, míg a boros lé kezd besűrűsödni, hozzáteszem az ananászdarabokat, egy- egy kávéskanál őrölt koriandert és köményt, majd a banánt, és óvatosan kevergetem, de tényleg nagyon óvatosan, mert nem szeretném a banánt összetörni. Finom sűrű gyümölcsös szószféle (de nem szósz, mert ebben minden darabos!) lesz a végeredmény, amit egy újabb tálba teszek, és igyekszem melegen tartani ezt is, egy tányérral letakarva.

Jöhet az üvegtészta a wokba: egy kis szójaszószt löttyintek a wok aljába, majd beleöntöm a tésztát, és jól átmelegítem- átsütöm. Itt vigyázni kell, hogy ne legyen TÚL szójaszószos, mert akkor nem a fűszereket fogjuk érezni majd a végén, hanem csak a sós szójaszószt.

Tálaláshoz egy tányérra tésztát halmozok, erre a gyümölcsös cucc jön, majd a tetejére a hússzeletek. Ha nyár lenne, akkor zöld fűszernövénnyel díszíteném, most enélkül is megteszi. 🙂

DESSZERT: 

AMARANTOS CSOKIPUDING Marmalade blogjáról, amelybe első látásra beleszerettem, és a valóságban sem kellett csalódnom. Köszönom neki ezt a szuper egészséges (is lehetne) desszertet! Mondjuk én is a hedonista verziót készítettem el 🙂 de ez ilyen időben bocsánatos bűn talán.

Recept ITT.

IMG_8339

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!