A februári GoodFood magazin annyira klassz, hogy muszáj végigfőzni A-tól Z-ig. Különösen tetszett az a rovat, ahol a 2014-es sütemény- trendeket mutatják be. Én már el is kezdtem a kipróbálásukat ezzel a francia gyümölcslepénnyel. Mivel mostanában nem marad túl sok időm a főzésre, ezért előnyben részesítem a 20 perc alatt készen lévő ételeket, így egy óra alatt több fogást is elkészítek, ami több napra elég. Ez a pite azért (is) klassz, mert nagyon egyszerűen készen van, kb 15 perc összeállítani, ezután mehet be a sütőbe és addig elkészül a főfogás. És jó hír, hogy alig van benne cukor. (Jó persze liszt meg vaj meg gyümölcs- és abban cukor- az van benne, szóval fogyókúrásnak épp nem mondanám, de hogy nem hizlal annyira mint mondjuk egy szelet cukros- csokis brownie, azt megelőlegezhetjük. Én a minimális cukrot tartalmazó változatot készítettem, ha valakinek ez nem elég édes, akkor hintse meg bátran porcukorral.)
Hozzávalók
Az alapjához
22 dkg liszt
10 dkg hideg vaj felkockázva
1 tojás
kb 30-40 ml hideg víz
1 kanál porcukor
A töltelékhez
1 csomag fagyasztott szeder
2 körte
1 ek keményítő
1 vaníliáscukor
1 teáskanál kardamon
pár csepp vaníliaaroma
A mázhoz
2 ek Philadelphia krémsajt (light is jó)
1 tojássárgája
szeletelt mandula a szóráshoz
Elkészítés
Az alapmassza hozzávalóit késes robotgépbe mértem, és addig nyomkodtam a pulzálás gombot, amíg morzsásra nem keverte. Ekkor egy tálba átöntöttem, és kézzel gyorsan összegyúrtam. Gondolom itt mehetne a hűtőbe egy kis időre, de én nem vacakoltam most ezzel, mert siettem. Rögtön elnyújtottam, egy kicsit ragadt, így megszórtam egy leheletnyi porcukorral. Nem sokat segített, de valamit azért igen. Egy tepsibe sütőfóliát tettem, erre fektettem a nagyjából kör alakúra nyújtott alapot.
A szedret kiolvasztottam, lecsepegtettem, és a körtét kockára vágtam. A gyümiket összekevertem, megszórtam a kardamonnal, vaníliáscukorral, rácsepegtettem a vaníliaaromát és összekevertem a keményítővel. Ráhalmoztam a kör alakú tésztára, és a széleket ráhajtottam a képen látható módon.
A mázhoz egy kis kézi habverővel összekevertem a krémsajtot és a tojássárgáját, majd a pite széleit megkentem vele (fele is elég lett). Megszórtam a pirított mandulával, és kb 175 fokon (légkeverés) kb 20-25 perc alatt megsütöttem. Nem akartam kiszárítani, így nem pirítottam meg nagyon rajta a mandulát.
Bon appétit!
Legutóbbi hozzászólások