Praliné és Paprika

Édesburgonya lime-os tonhallal töltve

Ez egy tökéletes vendégváró étel. Vagy előétel. (Nekem mondjuk elég vacsorára, de egy pasinak szerintem nem).

Tutira elismerő pillantásokat és megjegyzéseket fogsz bezsebelni. Előre is elkészítheted egy részét (vagy az egészet), így időt is spórolsz.

P1180794

 

Hozzávalók, ha előétel, 4 személyre:

3-4 édesburgonya, lehetnek nagyobbak

2 kicsi tonhalkonzerv, olajban ( Rio de Mare)

2 zöldhagyma felkarikázva

1/2 doboz görög joghurt

fél lime leve

pici só, bors (én lime-os borsot használtam a még intenzívebb ízért)

Elkészítés:

Az édesburgonyákat megmostam, kicsit lesúroltam, félbevágtam őket,és mikróban megpároltam. Nekem 500 watton kb 15 perc alatt vajpuhára párolódtak. Lehet, hogy 2 részletben kell ezt megtenned, mert ha nagyobbak a burgonyák, akkor a párolóedénybe nem biztos, hogy belefér a 2×4 fél. A jó hír viszont, hogy ezalatt az idő alatt csinálhatsz mást. Mondjuk egy finom desszertet.

Ha puhák, akkor érdemes rögtön arra a tálra áttenni a burgonyafeleket, amelyen szervírozni fogod, hogy ne kelljen a már megtöltött, kész feleket pakolgatni.

Szóval arra a tálcára fektettem őket, amelyen majd tálalni akartam. Karalábévájóval kivájtam a közepükből egy részt- vigyázz, ne menj a héjig, mert könnyen elszakad, maradjon egy kb fél- 1 cm-es réteg a húsából. A kivájt édesburgonya- közepeket egy tálba tettem, és hozzáraktam a lecsepegtetett tonhalkonzerveket, a zöldhagyma- karikákat, valamint a görög joghurt felét (vagy egy kicsit többet vagy kevesebbet, joghurttól függ).  Villával összetörtem mindent és összekevertem. Könnyen kanalazható, de nem folyós masszát kell kapnod. Ici-picit sóztam, borsoztam és hozzáadtam a kifacsart lime levét. Ami maradt a lime-félben, azt az édesburgonya- felekre csavartam.

A tölteléket visszatöltöttem a várakozó édesburgonya- felekbe, tettem rá egy pár kiskanál görög joghurtot, és megszórtam még frissen őrölt borssal.

Ha főételként szeretnéd szervírozni, akkor csinálj hozzá sokféle salátából álló zöld salátát (rukkola, madársaláta, jégsaláta) és süss meg egy adag sültkrumplit. Ha épp belga vendégeid vannak, IMÁDNI FOGJÁK 🙂 (mindenhez sültkrumplit esznek).

P1180798

 

Lazac koktélrákos szósszal és gesztenyés kelbimbóval

A hal szintén GoodFood recept, de az eredeti receptben fehér  húsú halat használnak és krémsajtot, amiket én lazaccal és mascarponéval helyettesítettem. A köret belga-magyar kooprodukció. 🙂

P1180731

 

Hozzávalók 2-3 személyre: (vagy 2 személyre+ másnap ebédre is marad)

A lazachoz:

3-4 kisebb lazacfilé

1 zacskó 20 dkg-os (fagyasztott) koktélrák (ne legyen nagyon picike méretű, de nem is a királyrák kell)

15-20 dkg mascarpone

kapor, só, bors

2 lap rétestészta ( a maradékból csinálj rétest vagy baklavát)

kevés parmezán

A körethez:

1 zacskó fagyasztott kelbimbó

1 zacskó főzött, pucolt gesztenye

pár szelet bacon

kevés cukor

kevés olívaolaj

Elkészítés

Egy tepsibe alufóliát fektettem, és elősütöttem a halszeleteket. Ez annyiból áll, hogy körülbelül 10 percre 180C-os (légkeverés) sütőbe tettem a lazacszeleteket. Sütőtől függ, a lényeg, hogy a következő fázis már csak 5 percig fog tartani a sütőben, így annyira kell elősütni, hogy az utolsó 5 percben a hal tökéletesen átsüljön, de ne száradjon ki.

Közben kevés olajon megsütöttem a rákokat, majd kicsit hűtöttem, és összekevertem a mascarponéval, a kaporral, és sóztam- borsoztam. A rétestésztát csíkokra vágtam,és minden lapot megolajozva egymásra fektettem őket, hogy 4 csíkot kapjak összesen, amelyek 3-4 rétegből állnak.

A tepsit a lazacszeletekkel kivettem a sütőből, és a szeletek tetejére halmoztam a mascarponés- rákok cuccost. Tetejükre kissé meggyűrve fektettem a rétestészta- lapokat. Megszórtam a parmezánnal. Még 5 percre visszatoltam a sütőbe. A mascarpone egy része le fog folyni a melegtől, de nem mind, és a végeredmény egy krémes- kapros lazac-csoda lesz.

A körethez a kelbimbót megpároltam (mikróban), majd a bacont kockára vágtam és egy serpenyőben elkezdtem sütni. Mielőtt átsült teljesen, hozzátettem a kelbimbót és a gesztenyét, és épp csak összeforgattam. Ekkor lehet alá még egy picike olívaolajat önteni, nehogy odaégjen. Egy leheletnyi cukorral megszórtam, összemelegítettem és kész.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!