Praliné és Paprika

Sertésszűz keletiesen, üvegtésztával

Aki szereti az izgalmas édes- savanyú-csípős keleti ízeket (nem a kínai gyorskajáldák egyen- ízű sült tésztájára gondolok), az nem fog csalódni ebben a receptben! Hús nélkül is kitűnő, és rákkal is nagyszerű. Köret: GoodFood inspiráció.

P1180841

 

Hozzávalók

Néhány sertésszűz- érme, vagy ha egyben veszed meg, akkor kb 2 ujjnyi darabokra vágva

baconszeletek a szűzérmék körbetekeréséhez

fél csomag üvegtészta

8 db miniparadicsom

1 nagyobb sárgarépa

1 grapefruit

1/2 uborka

1 lime leve

pár csepp halszósz

kevés barnacukor

kevés chilipor (ki mennyire szereti csípősen)

pici olaj

friss mentalevelek

Elkészítés

A sertésszűzérméket körbetekerem a baconnal, és kevés olajban megsütöm. Sózni, borsozni NEM KELL.

A sárgarépát meghámozom, vastagabb szeletekre vágom, majd tepsiben kissé megsütöm. Az eredeti recept nyers répacsíkokat ír, de nekem ehhez nem volt kedvem, így egy kicsit elősütöttem. Nem kell, hogy teljesen átsüljenek a szeletek, maradjanak roppanósak. Ha kész, csíkokra vágom. Szintén kis darabokra vágom a meghámozott uborkát. A grapefruitot késsel meghámozom, és kifilézem. A miniparadicsomokat kettévágom.

Az üvegtésztát leforrázom, fedő alatt állni hagyom pár percig. Elkészítem az öntetet: a lime levéhez keverem a pár csepp halszószt, és a barnacukrot, valamit a chiliport. Édes- csípős- savanyúnak kell lennie az összhatásnak. Az öntetet összeforgatom a lecsepegtetett üvegtésztával, majd hozzákeverem a paradicsomot, az uborkát, a lime-ot és a friss mentaleveleket. A szűzérmékkel tálalom.

P1180839

 

 

Póréhagymás rakott pite

Ismét igazi belga különlegesség jön. A belgák ugyanis sokkal-sokkal több zöldséget fogyasztanak, mint mi, és ebben van mit tanulnunk tőlük!

Hányszor mégy el a karfiol, póréhagyma, kelbimbó mellett a piacon, hogy “uncsi!  ízetlen!”??? Bezzeg ők 🙂 Nekik ezek a kedvenc zöldségeik. Most megmutatom, hogy egy kis darálthúsból, krumpliból és póréhagymából micsoda finomságot lehet varázsolni.

P1180769

 

Hozzávalók:

4 póréhagyma

kb 40 dkg pulyka darálthús

krumplipüré (maradék is jó)

5 dl besamelhez: 5 dkg vaj, 5 dkg liszt és 5 dl tej

só, bors

olívaolaj

kevés parmezán vagy egyéb reszelt sajt a tetejére

Elkészítés

A póréhagymát hosszában kettévágtam, majd a feleket még kettőbe. Így összesen egy póréhagymából 4 hosszú negyedet kaptam. A fehér rész mellett most a zöld részéből is kerül a pitébe jócskán, úgyhogy mielőtt szétvágtam, csak a legkülső esetleg szárazabb részt távolítottam el, valamint a hagyma zöld részének legtetejét. Az így kapott negyedeket 3 cm-es darabokra vagdostam, és mikróban puhára pároltam. Vajpuhának kell lennie a végére.

A darált pulykahúst serpenyőben megsütöttem kevés olajon, borsoztam jócskán, mert majd a besamel fel fogja venni az ízét. Én nem sóztam, de egy kicsit meg lehet sózni ebben a stádiumban.

Kb 5 dl besamelt készítettem, a szokásos módon: 5 dkg vajat és 5 dkg lisztet elkezdtem összemelegíteni egy edényben, de nem kell, hogy megbarnuljon, maradjon világos színű. 5 dl tejjel nagyon fokozatosan elkezdtem felönteni, közben fakanálról kézi habverőre váltottam, és minden adag tejjel simára kevertem a vajas-lisztes masszát. Sima, egynemű mártást kell kapnom így ezzel a folyamatos keveréssel. Összeforraltam. (Ha csomós maradt véletlenül, akkor átszűröm egy nagyobb szitán, vagy gépi habverővel kikeverem a csomókat belőle.)

Egy tűzálló tál aljára a következőképpen rétegeztem a hozzávalókat: alulra a krumplipüré fele került, arra a teljesen készre sült darálthús, majd a póréhagyma, erre pedig a besamel. A besamelre krumplipüré másik fele jött, amit megszórtam parmezánnal.

180-200C-os sütőben légkeveréssel összemelegítem, amíg a sajt rá nem pirul a tetejére. Igazából nem kell nagyon sokáig sütni, hiszen minden készen van a pitében.

Ugye, ilyen egyszerű? És tényleg nagyon finom, selymes ízű a végeredmény!

P1180767

 

P1180768

Vedd elő a wokodat! Menü didergés ellen.

 

Ez a menü biztosan fel fog melegíteni egy hideg, esős (brrr…) novemberi estén, mint a mai. Egyrészt mert egy finom levessel indul, másrészt, mert a főfogáshoz a wokod mellett kell állnod, ahol nagyon meleg lesz. 🙂 Bár Mr Praliné nem kifejezetten rajong a levesekért (= ő simán megvan leves nélkül, mint a belgák többsége, feltéve ha van a közelben elég sültkrumpli, kagyló, apátsági sör és csoki…), de én nem tudom elképzelni sem az őszt, sem a telet meleg leves nélkül…  a wokomat meg egyszerűen imádom.

SELYMES SÁRGARÉPAKRÉMLEVES ERDEI GOMBÁVAL ÉS SZARVASGOMBA-OLAJJAL

IMG_8337

 

Hozzávalók:

4 db nagyobb sárgarépa

1 csomag szárított gomba- keverék

1 húsleveskoca, vagy még finomabb ha igazi húslevest használunk

pár dkg vaj

frissen őrölt bors

pár csepp szarvasgombaolaj

Elkészítés

A gombakeveréket beáztattam annyi vízbe, hogy jól ellepje. (Egy idő után a gombaszeletek úgy fognak majd kinézni, mint a pucércsigák, de ez ne tántorítson el a folytatástól.) A sárgarépákat megfeleztem, feldaraboltam. A vajat megolvasztottam, és pár perc alatt átforgattam a répát benne. Tekertem rá frissen őrölt borsot, és felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd hozzáadtam a húsleveskockát, és puhára főztem a répát. Elzártam alatta a gázt, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel összeturmixoltam.  Hozzáadtam a beáztatott gombát a levével együtt, és még egyszer összeforraltam. Tálaláskor az igazi luxus- ízélményért szarvasgomba- olajat csepegtettem a tetejére, de enélkül is nagyon finom.

 

WOKBAN SÜLT PULYKAMELL FŰSZERES BANÁNNAL

IMG_8328

Hozzávalók

0,5 kg pulykamell felkockázva

másfél banán félbevágva, feldarabolva

1/2 konzerv darabolt ananász, lecsepegtetve

1/2 lime leve

2 zöldhagyma felszeletelve

kevés fehérbor

egy csomag üvegtészta (Tesco nemzetközi polcáról)

szójaszósz (ugyanonnan)

wok- olaj (Aldiból)

ötfűszer- keverék, őrölt koriander, őrölt kömény

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a pulykamellkockákat jó sok (több teáskanál) ötfűszer- keverékbe forgatom,és pár órára (vagy egy éjszakára akár) a hűtőbe teszem. Amikor nekikezdek az étel elkészítésének, akkor mindent előkészítek, a kezem ügyébe, mert a wok nem az a műfaj, ahol sütés közben majd szeletelgetek meg mást főzök meg közben kiteregetek egy adag ruhát. Nagyon gyorsan kell majd dolgoznom, és ezért is imádom a wokos ételeket, mert több időbe telik leírni, mint megcsinálni.

Szóval előkészítek két tányért+ az evőeszközöket a  tálaláshoz. Több kisebb tálat és tányért is előveszek, hogy a frissen kisült cuccokat beletegyem és a tányérokkal letakarva melegen tarthassam. Az üvegtésztát leforrázom, majd leszűröm és melegen tartom lefedve.

A wokban olajat melegítek, és részletekben kisütöm a húst benne. Azért kell részletekben csinálni, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Óriási ugyanis a különbség az ízében. Minden kisült mennyiséget egy fémtálba szedek, miután lecsepegtettem az olajat róla, és egy tányérral letakarva melegen tartom.

Mikor az utolsó adag hús is kész, lekapcsolom a lángot, majd újabb adag olajat löttyintek a wokba,  beleteszem a felkarikázott zöldhagymát, és felöntöm pár lötty fehérborral ÓVATOSAN, mert az olajba kerülő bor csapkodhat! Visszakapcsolom a gázt, a hagyma elkezd sisteregve sülni. Kicsit várok, míg a boros lé kezd besűrűsödni, hozzáteszem az ananászdarabokat, egy- egy kávéskanál őrölt koriandert és köményt, majd a banánt, és óvatosan kevergetem, de tényleg nagyon óvatosan, mert nem szeretném a banánt összetörni. Finom sűrű gyümölcsös szószféle (de nem szósz, mert ebben minden darabos!) lesz a végeredmény, amit egy újabb tálba teszek, és igyekszem melegen tartani ezt is, egy tányérral letakarva.

Jöhet az üvegtészta a wokba: egy kis szójaszószt löttyintek a wok aljába, majd beleöntöm a tésztát, és jól átmelegítem- átsütöm. Itt vigyázni kell, hogy ne legyen TÚL szójaszószos, mert akkor nem a fűszereket fogjuk érezni majd a végén, hanem csak a sós szójaszószt.

Tálaláshoz egy tányérra tésztát halmozok, erre a gyümölcsös cucc jön, majd a tetejére a hússzeletek. Ha nyár lenne, akkor zöld fűszernövénnyel díszíteném, most enélkül is megteszi. 🙂

DESSZERT: 

AMARANTOS CSOKIPUDING Marmalade blogjáról, amelybe első látásra beleszerettem, és a valóságban sem kellett csalódnom. Köszönom neki ezt a szuper egészséges (is lehetne) desszertet! Mondjuk én is a hedonista verziót készítettem el 🙂 de ez ilyen időben bocsánatos bűn talán.

Recept ITT.

IMG_8339

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!