Praliné és Paprika

Egy kis quiche belga módra: lazaccal és gombával

A quiche (ejtsd: kis) nem más, mint egy francia sós pite. Klasszikus képviselője a Quiche lorraine, amely nemcsak Franciaországban, hanem Belgiumban is nagyon népszerű. Sok bisztróban és bárban kapható, és általában salátával felturbózva fogyasztják (meg egy sörrel), szeletben vagy mini piteformában készítve. A quiche lorraine alapja egy sós omlós pitetészta, amelyre baconos- sajtos- töltelék kerül. Nálunk most egy könnyedebb, félig “fapados” változat készült, lazaccal és gombával, valamint pizzatészta került a sós-omlós tészta helyett az aljára, mert 1.muszáj volt felhasználni különben megromlik 2. kíváncsiak voltunk, így milyen lesz. Hát, fenomenálisan finom lett.  A quiche-t teljes egészében belga párom készítette el. Big like 🙂

P1180778

 

Hozzávalók

1 csomag pizzatészta ( nem mélyhűtött, hanem amit a hűtőpultban lehet kapni, és csak ki kell csavarni és rápakolni a feltéteket. Nem jut eszembe a neve.)

1 doboz ( 500 g) csiperkegomba

1 csomag füstölt lazac

2 dl tejszín

5 tojás

10 dkg reszelt sajt, bármilyen jó, de karakteres ízűvel (pl Gruyere) finomabb lesz, mint egy szimpla trappistával

olaj, só, bors

Elkészítés

A pizzatésztát a csomagon megadott infók szerint kigöngyöljük, kicsit állni hagyjuk, ha jól emlékszem. Egy nagy IKEÁs piteformát előkészítünk, és a pizzatésztát belesimítjuk. A forma szélén túllógó részt levágjuk, de úgy, hogy a forma tetejéig maradjon pereme.

A gombát kevés olajon megsütjük (ne párolódjon, süljön!), és jó sok borsot tekerünk rá, kicsit meg is sózzuk, de a lazac sós lehet, így vigyázzunk. A lazacot ollóval kisebb darabokra vagdossuk. A tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a tejszínt és a reszelt sajtot.

A pizzatésztán szépen eloszlatjuk a gombát, arra a lazacdarabokat tesszük (vagy fordítva, mint itt a képen), majd nyakonöntjük a tojásos-tejszínes-sajtos keverékkel. Kicsit villával megkevergetjük, de vigyázni kell, hogy az alap tészta ne sérüljön meg.

Légkeveréses sütőben kb 160 fokon kb 30-40 percig sütjük. (Párom soha nem méri a sütési időt, most is csak a vállát vonogatta, de nagyjából ennyit sikerült kiszednem belőle.)

Tálald sok salátával, és tökéletes vacsorát szolgálhatsz föl! Persze még jobb lenne a házi sós alappal, na majd olyan is lesz, ez a pizzatésztás a sietősebb variáció.

P1180782

 

 

P1180779

 

 

ANYUKA VAGY?

SZERETNÉL TUDÁST PÁNIK HELYETT, HA MEGBETEGSZIK A GYERMEKED?

Akkor a Mami Gyógyít Blog Neked szól itt a Caféblogon. KLIKK IDE!!! Gyere és olvass a gyermekbetegségekről, aktuális témánk a LÁZGÖRCS volt mostanában!!!

IMG_6438

Lazac koktélrákos szósszal és gesztenyés kelbimbóval

A hal szintén GoodFood recept, de az eredeti receptben fehér  húsú halat használnak és krémsajtot, amiket én lazaccal és mascarponéval helyettesítettem. A köret belga-magyar kooprodukció. 🙂

P1180731

 

Hozzávalók 2-3 személyre: (vagy 2 személyre+ másnap ebédre is marad)

A lazachoz:

3-4 kisebb lazacfilé

1 zacskó 20 dkg-os (fagyasztott) koktélrák (ne legyen nagyon picike méretű, de nem is a királyrák kell)

15-20 dkg mascarpone

kapor, só, bors

2 lap rétestészta ( a maradékból csinálj rétest vagy baklavát)

kevés parmezán

A körethez:

1 zacskó fagyasztott kelbimbó

1 zacskó főzött, pucolt gesztenye

pár szelet bacon

kevés cukor

kevés olívaolaj

Elkészítés

Egy tepsibe alufóliát fektettem, és elősütöttem a halszeleteket. Ez annyiból áll, hogy körülbelül 10 percre 180C-os (légkeverés) sütőbe tettem a lazacszeleteket. Sütőtől függ, a lényeg, hogy a következő fázis már csak 5 percig fog tartani a sütőben, így annyira kell elősütni, hogy az utolsó 5 percben a hal tökéletesen átsüljön, de ne száradjon ki.

Közben kevés olajon megsütöttem a rákokat, majd kicsit hűtöttem, és összekevertem a mascarponéval, a kaporral, és sóztam- borsoztam. A rétestésztát csíkokra vágtam,és minden lapot megolajozva egymásra fektettem őket, hogy 4 csíkot kapjak összesen, amelyek 3-4 rétegből állnak.

A tepsit a lazacszeletekkel kivettem a sütőből, és a szeletek tetejére halmoztam a mascarponés- rákok cuccost. Tetejükre kissé meggyűrve fektettem a rétestészta- lapokat. Megszórtam a parmezánnal. Még 5 percre visszatoltam a sütőbe. A mascarpone egy része le fog folyni a melegtől, de nem mind, és a végeredmény egy krémes- kapros lazac-csoda lesz.

A körethez a kelbimbót megpároltam (mikróban), majd a bacont kockára vágtam és egy serpenyőben elkezdtem sütni. Mielőtt átsült teljesen, hozzátettem a kelbimbót és a gesztenyét, és épp csak összeforgattam. Ekkor lehet alá még egy picike olívaolajat önteni, nehogy odaégjen. Egy leheletnyi cukorral megszórtam, összemelegítettem és kész.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!