Ez a recept barátnőmet, Millie-t dicséri. Annyira istenien finom, hogy muszáj nekem is megosztanom veletek.
Sütőtökpite
Hozzávalók
A pitetésztához
22,5 dkg liszt
15 dkg hideg vaj (nem, nem, NEM margarin!)
2 ek hideg víz
2,5 dkg porcukor
Én a késes robotgépemet használtam, nincs ennél egyszerűbb módszer az omlós pitealap elkészítéséhez. Gyakorlatilag mindent beledobáltam a gépbe, megnyomtam a gombot, és addig forgott a kés, amíg össze nem állt a tészta. Ezután folpackba tettem, és fél órára ment a hűtőbe pihenni, de ez a lépés ki is hagyható. Millie-től tanultam, hogy 2 folpack- réteg között sokkal könnyebb elnyújtani mindenféle omlós tésztát, így amikor a formába teszem, akkor csak lehúzom az egyik oldali folpackréteget az omlós tésztáról, megfordítom fejjel lefelé, és így simítom a formába. A kezemhez ragadást megelőzi a másik oldali folpackréteg, amit egyszerűen csak lehúzok, mikor belesimítom és bele- egyengetem az aktuális formába a bármilyen omlós tésztát.
Ennél a sütinél egy ikeás piteformát használtam,méghozzá a kisebbet a hullámos szélűből. Kicsit túllógott a massza a belesimítás után, a maradékból csillagokat vágtam ki és a hűtőbe tettem pihenni. A piteforma is ment a hűtőbe egy időre.
A töltelékhez
Kb 50-60 dkg sült tök, a héja nélkül mérve- fontos, hogy ne legyen nedves, mert átázik a pitetészta.
1,5 dl tejszín
3 tojás
Fűszerek őrölve: fahéj, kardamon, gyömbér, ánizs, vagy ha ezek nincsenek, akkor mézeskalács- fűszerkeverék, mindez ízlés szerint. Én nem mértem szűkmarkúan őket: kell a jó sok fűszer az ízletes végeredményhez!
2/3 csésze barna cukor ( egy csésze = 250 ml)
Ismét a késes robotgépemet használtam. Kitakarítottam a pitemassza elkészítése után, majd beletettem a tojásokat és a cukrot, valamint a fűszereket. Jól összekevertem a géppel, majd hozzátettem a sok- sok sült tököt és a tejszínt. Iszonyatosan finom, homogén massza lett a végeredmény.
A pitetésztát 180 fokon (légkeveréssel) vakon elősütöttem, majd az ehhez használt alufóliát és a babot levettem (és kidobtam), és még sütöttem a pitét 5 percig. Ezután rákanalaztam a sütőtökös cuccot, és kb 35- 40 percre visszatettem a sütőbe. Félidőben rátettem a díszítő csillagokat, hogy azoknak is legyen ideje megsülni.
Sajnos az én pite-alapom most kicsit elázott, de sebaj. 🙂 Körülbelül 5 perc alatt fogyott el az egynegyede…
Tipp: ha marad a sütőtökös masszából, mert túl soknak találod a pitére, akkor kanalazd muffinkapszlikba, és tedd a pitével együtt a sütőbe: 30-35 perc alatt szépen megsül.
Legutóbbi hozzászólások