A kagyló számomra a nyaralás és a pihenés szimbóluma. Először életemben jópár évvel ezelőtt csak néztem, ahogyan Horvátországban mindenki kagylót evett- rajtam és a barátnőmön kívül. “Mocsáríze van”- mondta a barátnőm (aminek hatására nekem elment a kedvem a kóstolástól.) Nos, NINCS. Ha jó minőségű a kagyló és jól van elkészítve, nemhogy mocsáríze nincs, de kifejezetten finom, és rendkívül kalóriaszegény étel. Ettem már kitűnő kagylót Velencében, Belgiumban, Budapesten. Itthon Magyarországon a kulcskérdés a JÓ MINŐSÉGŰ kagyló beszerzése. Mióta egyszer pórul jártunk a METRO-ban a friss kagylóval (a szuperfrissként eladott “ma érkezett” feketekagyló romlott volt, és napokig szellőztettem a lakást, mire a szagtól valahogyan megszabadultunk), azóta preferálom inkább az éttermeket, de persze nem mindet. Ahol bármikor bármennyi kagylót be mertem vállalni, a Philippe a belga séf étterme volt a 13. kerületben (azóta átalakult, bár azt hiszem megtartotta francia jellegét az étterem), és Gianninál a Pomo D’oro-ban.
És itt jön a meglepetés. Az ALDI-ban ugyanis mostanában megjelent a fagyasztópultban a fagyasztott kagyló. Vettünk egy nagy levegőt, és hazavittünk egy dobozzal.
Mindkettőnk legnagyobb meglepetésére TÖKÉLETES párolt kagylót készített belőle belga párom, márpedig ha egy belga azt mondja egy kagylóra hogy az jó, akkor elhihetitek, tényleg az… Egy dobozzal kettőnknek pont elég volt, és nagy része 2 perc alatt fogyott el…
Hozzávalók
1 doboz fagyasztott kagyló, nem kell kiengedni, és ezt a dobozosat megmosni sem, mert tiszták. ( Egyébként ha friss kagylóból készül, vízben meg kell mosni őket, és amelyik nyitva van, azt kidobni)
fél csomag (3-4 db) zöldhagyma
1-2 db sárgarépa, 1 póréhagyma ha van, nekünk nem volt, így csak zöldhagymával készült
kevés vaj
száraz fehérbor, kb 1 dl
Elkészítés
Összevágjuk a zöldségeket, és a vajon elkezdjük párolni. Mikor már puhulnak, fel lehet önteni fehérborral, de nem kötelező. Amikor vajpuhák, hozzátesszük a kagylókat, és fedő alatt körülbelül 10 percig együtt pároljuk. Ezalatt a kagylók kinyílnak, vizet eresztenek és szépen megfőnek. Ha kész, amelyik zárva maradt, azt ki kell dobni.
Annyira hihetetlen, hogy dobozos kagylóból ennyire nyaralás- feelinget lehet tél közepén varázsolni, hogy nagyon boldogok vagyunk az egyébként eddig lenézett fagyasztott kagylóval. Ismétlés következik, mert más módon is el lehet készíteni a kagylót, például fokhagymásan vagy provanszi módra.
🙂
——————————————————————————————————-
ANYUKA VAGY? AKKOR IRÁNY A MAMI GYÓGYÍT BLOG, AHOL GYERMEKBETEGSÉGEKRŐL OLVASHATSZ ÉRTHETŐEN.
Klikk a macira:
Legutóbbi hozzászólások