Praliné és Paprika

Sertésszűz keletiesen, üvegtésztával

Aki szereti az izgalmas édes- savanyú-csípős keleti ízeket (nem a kínai gyorskajáldák egyen- ízű sült tésztájára gondolok), az nem fog csalódni ebben a receptben! Hús nélkül is kitűnő, és rákkal is nagyszerű. Köret: GoodFood inspiráció.

P1180841

 

Hozzávalók

Néhány sertésszűz- érme, vagy ha egyben veszed meg, akkor kb 2 ujjnyi darabokra vágva

baconszeletek a szűzérmék körbetekeréséhez

fél csomag üvegtészta

8 db miniparadicsom

1 nagyobb sárgarépa

1 grapefruit

1/2 uborka

1 lime leve

pár csepp halszósz

kevés barnacukor

kevés chilipor (ki mennyire szereti csípősen)

pici olaj

friss mentalevelek

Elkészítés

A sertésszűzérméket körbetekerem a baconnal, és kevés olajban megsütöm. Sózni, borsozni NEM KELL.

A sárgarépát meghámozom, vastagabb szeletekre vágom, majd tepsiben kissé megsütöm. Az eredeti recept nyers répacsíkokat ír, de nekem ehhez nem volt kedvem, így egy kicsit elősütöttem. Nem kell, hogy teljesen átsüljenek a szeletek, maradjanak roppanósak. Ha kész, csíkokra vágom. Szintén kis darabokra vágom a meghámozott uborkát. A grapefruitot késsel meghámozom, és kifilézem. A miniparadicsomokat kettévágom.

Az üvegtésztát leforrázom, fedő alatt állni hagyom pár percig. Elkészítem az öntetet: a lime levéhez keverem a pár csepp halszószt, és a barnacukrot, valamit a chiliport. Édes- csípős- savanyúnak kell lennie az összhatásnak. Az öntetet összeforgatom a lecsepegtetett üvegtésztával, majd hozzákeverem a paradicsomot, az uborkát, a lime-ot és a friss mentaleveleket. A szűzérmékkel tálalom.

P1180839

 

 

Sárgarépakrémleves baconos croutonnal

Sült sárgarépából készült krémleves, a hideg téli estékre. Vigyázat, a baconos crouton nagyon- nagyon finom! Nehogy azt hidd, hogy ha fogyókúrázol, majd nem fogsz enni belőle… DE. FOGSZ. 🙂 GoodFood recept.

P1180834

 

Hozzávalók

4 nagy sárgarépa felkarikázva

2 szál rozmaring (eredetileg kakukkfű, de én véletlenül rozmaringot vettem helyette 🙂

4 gerezd fokhagyma

kevés olaj, kevés vaj

1 hagyma kockára vágva

kb 1 dl tejszín

1/4 leveskocka

1 szelet kenyér

pár szelet bacon, inkább húsos legyen, mint szalonnás

frissen őrölt bors

Elkészítés

A sárgarépákat meghámozom, vastagabb szeletekre vágom. Egy tálban összeforgatom a szeleteket egy kevés olajjal, és egy alufóliával kibélelt tepsiben (nem kell majd mosogatni) 180 C-on légkeveréssel kb 20 percig sütöm, úgy, hogy rádobom a rozmaringot, és héjastól a fokhagymagerezdeket is.

Közben a hagymát megpárolom a maradék olaj és vaj keverékében. Rádobom a sült répát, kinyomom a fokhagymagerezdeket a héjukból és az is meg bele, majd felöntöm vízzel és beledobom a negyed leveskockát, én nem szerettem volna ha nagyon kocka-íze lesz, ezért nem használtam többet. Addig főzöm, amíg a sárgarépa teljesen meg nem puhul. Ekkor összeturmixolom, és kb 1 dl tejszínnel még egyszer összeforralom.

A croutonhoz a kenyérszeletet hosszúkás darabokra vágom, és minden darabot baconbe tekerek. Kissé meglocsolom olívaolajjal, megszórom frissen őrölt borssal, és 180C-on kb 10 percig sütöm, amíg megpirul.

P1180835

 

 

Céklás- sárgarépás wrap

Jártál már úgy, hogy sütöttél egy nagy adag céklát, és megmaradt belőle kettő darab? Egy vacsira nem elég. Viszont felturbózhatod, mondjuk így, és egy szépséges előételt varázsolhatsz belőle. Nem mellesleg egy nagy adag elégedett “Hümm”-öt meg “Nyamm”-ot is bezsebelhetsz  a családtól. 🙂

IMG_7136

Hozzávalók

16 dkg sárgarépa (nyersen)

2 kisebb sült cékla (maradék)

4 tortilla

10 dkg tejföl

½ kávéskanál harissapasta

Elkészítés

A sárgarépát lereszelem, a sült céklát is. Összekeverem. A tejfölbe keverem a harissát, és összekeverem a céklás répával. Beletöltöm a tortillába. Salátával és friss zöldségekkel tálalom. Ennyi. 🙂

(Úgy emlékszem, GoodFood recept- legalábbis az ihlet a GoodFood magazinból jött.)

 

 

Vedd elő a wokodat! Menü didergés ellen.

 

Ez a menü biztosan fel fog melegíteni egy hideg, esős (brrr…) novemberi estén, mint a mai. Egyrészt mert egy finom levessel indul, másrészt, mert a főfogáshoz a wokod mellett kell állnod, ahol nagyon meleg lesz. 🙂 Bár Mr Praliné nem kifejezetten rajong a levesekért (= ő simán megvan leves nélkül, mint a belgák többsége, feltéve ha van a közelben elég sültkrumpli, kagyló, apátsági sör és csoki…), de én nem tudom elképzelni sem az őszt, sem a telet meleg leves nélkül…  a wokomat meg egyszerűen imádom.

SELYMES SÁRGARÉPAKRÉMLEVES ERDEI GOMBÁVAL ÉS SZARVASGOMBA-OLAJJAL

IMG_8337

 

Hozzávalók:

4 db nagyobb sárgarépa

1 csomag szárított gomba- keverék

1 húsleveskoca, vagy még finomabb ha igazi húslevest használunk

pár dkg vaj

frissen őrölt bors

pár csepp szarvasgombaolaj

Elkészítés

A gombakeveréket beáztattam annyi vízbe, hogy jól ellepje. (Egy idő után a gombaszeletek úgy fognak majd kinézni, mint a pucércsigák, de ez ne tántorítson el a folytatástól.) A sárgarépákat megfeleztem, feldaraboltam. A vajat megolvasztottam, és pár perc alatt átforgattam a répát benne. Tekertem rá frissen őrölt borsot, és felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd hozzáadtam a húsleveskockát, és puhára főztem a répát. Elzártam alatta a gázt, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel összeturmixoltam.  Hozzáadtam a beáztatott gombát a levével együtt, és még egyszer összeforraltam. Tálaláskor az igazi luxus- ízélményért szarvasgomba- olajat csepegtettem a tetejére, de enélkül is nagyon finom.

 

WOKBAN SÜLT PULYKAMELL FŰSZERES BANÁNNAL

IMG_8328

Hozzávalók

0,5 kg pulykamell felkockázva

másfél banán félbevágva, feldarabolva

1/2 konzerv darabolt ananász, lecsepegtetve

1/2 lime leve

2 zöldhagyma felszeletelve

kevés fehérbor

egy csomag üvegtészta (Tesco nemzetközi polcáról)

szójaszósz (ugyanonnan)

wok- olaj (Aldiból)

ötfűszer- keverék, őrölt koriander, őrölt kömény

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a pulykamellkockákat jó sok (több teáskanál) ötfűszer- keverékbe forgatom,és pár órára (vagy egy éjszakára akár) a hűtőbe teszem. Amikor nekikezdek az étel elkészítésének, akkor mindent előkészítek, a kezem ügyébe, mert a wok nem az a műfaj, ahol sütés közben majd szeletelgetek meg mást főzök meg közben kiteregetek egy adag ruhát. Nagyon gyorsan kell majd dolgoznom, és ezért is imádom a wokos ételeket, mert több időbe telik leírni, mint megcsinálni.

Szóval előkészítek két tányért+ az evőeszközöket a  tálaláshoz. Több kisebb tálat és tányért is előveszek, hogy a frissen kisült cuccokat beletegyem és a tányérokkal letakarva melegen tarthassam. Az üvegtésztát leforrázom, majd leszűröm és melegen tartom lefedve.

A wokban olajat melegítek, és részletekben kisütöm a húst benne. Azért kell részletekben csinálni, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Óriási ugyanis a különbség az ízében. Minden kisült mennyiséget egy fémtálba szedek, miután lecsepegtettem az olajat róla, és egy tányérral letakarva melegen tartom.

Mikor az utolsó adag hús is kész, lekapcsolom a lángot, majd újabb adag olajat löttyintek a wokba,  beleteszem a felkarikázott zöldhagymát, és felöntöm pár lötty fehérborral ÓVATOSAN, mert az olajba kerülő bor csapkodhat! Visszakapcsolom a gázt, a hagyma elkezd sisteregve sülni. Kicsit várok, míg a boros lé kezd besűrűsödni, hozzáteszem az ananászdarabokat, egy- egy kávéskanál őrölt koriandert és köményt, majd a banánt, és óvatosan kevergetem, de tényleg nagyon óvatosan, mert nem szeretném a banánt összetörni. Finom sűrű gyümölcsös szószféle (de nem szósz, mert ebben minden darabos!) lesz a végeredmény, amit egy újabb tálba teszek, és igyekszem melegen tartani ezt is, egy tányérral letakarva.

Jöhet az üvegtészta a wokba: egy kis szójaszószt löttyintek a wok aljába, majd beleöntöm a tésztát, és jól átmelegítem- átsütöm. Itt vigyázni kell, hogy ne legyen TÚL szójaszószos, mert akkor nem a fűszereket fogjuk érezni majd a végén, hanem csak a sós szójaszószt.

Tálaláshoz egy tányérra tésztát halmozok, erre a gyümölcsös cucc jön, majd a tetejére a hússzeletek. Ha nyár lenne, akkor zöld fűszernövénnyel díszíteném, most enélkül is megteszi. 🙂

DESSZERT: 

AMARANTOS CSOKIPUDING Marmalade blogjáról, amelybe első látásra beleszerettem, és a valóságban sem kellett csalódnom. Köszönom neki ezt a szuper egészséges (is lehetne) desszertet! Mondjuk én is a hedonista verziót készítettem el 🙂 de ez ilyen időben bocsánatos bűn talán.

Recept ITT.

IMG_8339

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!