Egyszerű és nagyszerű recept, egy olasz étteremből származik az ötlet, és itthon megpróbáltuk családilag reprodukálni. Sikerült 🙂 Amikor megrendeltük, akkor még nem sejtettük, hogy egy istenien krémes, gombában és gombaízben gazdag, lasagne-nek hívott főételt fogunk kapni, amely viszont egyértelműen sós palacsintából készült, nem lasagne- lapokból.
Az intenzív gombaízhez a saját konyhádban két út vezet: 1. a klasszikus csiperke mellett más friss gombát is kell használni, legjobb a friss porcini (hja kérem, ha azt itthon lehetne kapni…), ennek hiányában mi a nem túl olaszos shiitake gomba mellett döntöttünk, gondoltuk egy próbát megér…
2. Második lehetőségként én megpróbálnám majd a következő alkalommal a szárított vegyes erdei vagy porcini gombát is, és az áztatólevet felhasználnám a besamelhez. Most nem így készült, de az eredmény így is fenomenális.
És hogy mi az extra titok?
Az extra titok a szarvasgomba- olajban rejlik. Érdemes egy kisebb üveggel beszerezni (külföldön vagy Culinarisban), mert iszonyatosan finommá varázsolja a legegyszerűbb semleges gombás ízű ételt is!
Igazi családi csapatépítő recept következik!
Hozzávalók
2-3 kis doboz gomba, mi egy doboz fehér csiperkét, egy doboz barna csiperkét és egy doboz shiitake gombát használtunk, de nem használtuk fel az összeset, pár darab megmaradt
kb 7 dl besamel, ehhez 7 dkg vaj, 7 dkg liszt és 7 dl tej
reszelt parmezán
só, frissen őrölt bors
A palacsintához Pákosztos macska barátnőm sós palacsintareceptjét használtam:
20 dkg liszt
2 tojás
kb fél liter tej
esetleg kevés só
Elkészítés
A gombát feldarabolta és serpenyőben megsütötte a párom, fontos, hogy sütni kell, nem pedig párolni. Valószínűleg több részletben kell ezt megtenni, mert rengeteg levet ereszt és különben csak párolódni fog, nem sülni.
Közben bekevertem a palacsintatésztát: a lisztet robotgéppel elkezdtem kikavarni 2 dl tejjel, majd belekevertem a tojást, és fokozatosan hígítottam tejjel, így nem lett csomós. Ha áll egy kicsit, az jót tesz neki, de lehet egyből is sütni- ezt a párom tette meg, és én közben elkészítettem a besamelt.
Besamel készítése: a vajat elkezdtem összemelegíteni a liszttel, közben folyamatosan kavartam fakanállal. Nem szabad, hogy elkezdjen pirulni, így mikor a vaj elolvadt és zsemleszínűen összeállt a liszttel, folyamatosan elkezdtem felönteni a tejjel. Közben kézi habverővel kevertem, hogy a csomósodást elkerüljem. Fokozatosan adtam hozzá egyre több és több tejet, majd amikor összeforrt, lekapcsoltam a lángot. Ekkorra már besűrűsödött, de ennél az ételnél nem is kell, hogy nagyon sűrű legyen, mert krémes végeredményre törekszünk.
A besamelbe belekevertem a sült gombát és a reszelt parmezánt.
Ezután már csak össze kellett állítani: egy jénai tálba palacsintát tettünk alulra, majd egy réteg besameles gombát, majd ismét palacsinta, és így tovább, míg el nem fogytak a hozzávalók vagy tele nem lett a tál. A tetejére palacsinta került. Sütőben készre sütöttük, kb 180 fokon 15-20 percig, de tényleg nem kell sokáig, hiszen minden készen van, csak össze kell melegíteni.
Tálaláskor szarvasgomba- olajat csöpögtettünk a tetejére.
Legutóbbi hozzászólások