Praliné és Paprika

Gombás rakott palacsinta olasz módra, kis titokkal

Egyszerű és nagyszerű recept, egy olasz étteremből származik az ötlet, és itthon megpróbáltuk családilag reprodukálni. Sikerült 🙂 Amikor megrendeltük, akkor még nem sejtettük, hogy egy istenien krémes, gombában és gombaízben gazdag, lasagne-nek hívott főételt fogunk kapni, amely viszont egyértelműen sós palacsintából készült, nem lasagne- lapokból.

Az intenzív gombaízhez a saját konyhádban két út vezet: 1. a klasszikus csiperke mellett más friss gombát is kell használni, legjobb a friss porcini (hja kérem, ha azt itthon lehetne kapni…), ennek hiányában mi a nem túl olaszos shiitake gomba mellett döntöttünk, gondoltuk egy próbát megér…

2. Második lehetőségként én megpróbálnám majd a következő alkalommal a szárított vegyes erdei vagy porcini gombát is, és az áztatólevet felhasználnám a besamelhez. Most nem így készült, de az eredmény így is fenomenális.

És hogy mi az extra titok?

Az extra titok  a szarvasgomba- olajban rejlik. Érdemes egy kisebb üveggel beszerezni (külföldön vagy Culinarisban), mert iszonyatosan finommá varázsolja a legegyszerűbb semleges gombás ízű ételt is!

Igazi családi csapatépítő recept következik!

IMG_8457

 

Hozzávalók

2-3 kis doboz gomba, mi egy doboz fehér csiperkét, egy doboz barna csiperkét és egy doboz shiitake gombát használtunk, de nem használtuk fel az összeset, pár darab megmaradt

kb 7 dl besamel, ehhez 7 dkg vaj, 7 dkg liszt és 7 dl tej

reszelt parmezán

só, frissen őrölt bors

A palacsintához Pákosztos macska barátnőm sós palacsintareceptjét használtam:

20 dkg liszt

2 tojás

kb fél liter tej

esetleg kevés só

Elkészítés

A gombát feldarabolta és serpenyőben megsütötte a párom, fontos, hogy sütni kell, nem pedig párolni. Valószínűleg több részletben kell ezt megtenni, mert rengeteg levet ereszt és különben csak párolódni fog, nem sülni.

Közben bekevertem a palacsintatésztát: a lisztet robotgéppel elkezdtem kikavarni 2 dl tejjel, majd belekevertem a tojást, és fokozatosan hígítottam tejjel, így nem lett csomós. Ha áll egy kicsit, az jót tesz neki, de lehet egyből is sütni- ezt a párom tette meg, és én közben elkészítettem a besamelt.

Besamel készítése: a vajat elkezdtem összemelegíteni a liszttel, közben folyamatosan kavartam fakanállal. Nem szabad, hogy elkezdjen pirulni, így mikor a vaj elolvadt és zsemleszínűen összeállt a liszttel, folyamatosan elkezdtem felönteni a tejjel. Közben kézi habverővel kevertem, hogy a csomósodást elkerüljem. Fokozatosan adtam hozzá egyre több és több tejet, majd amikor összeforrt, lekapcsoltam a lángot. Ekkorra már besűrűsödött, de ennél az ételnél nem is kell, hogy nagyon sűrű legyen, mert krémes végeredményre törekszünk.

A besamelbe belekevertem a sült gombát és a reszelt parmezánt.

Ezután már csak össze kellett állítani: egy jénai tálba palacsintát tettünk alulra, majd egy réteg besameles gombát, majd ismét palacsinta, és így tovább, míg el nem fogytak a hozzávalók vagy tele nem lett a tál. A tetejére palacsinta került. Sütőben készre sütöttük, kb 180 fokon 15-20 percig, de tényleg nem kell sokáig, hiszen minden készen van, csak össze kell melegíteni.

Tálaláskor szarvasgomba- olajat csöpögtettünk a tetejére.

IMG_8465

Egy kis quiche belga módra: lazaccal és gombával

A quiche (ejtsd: kis) nem más, mint egy francia sós pite. Klasszikus képviselője a Quiche lorraine, amely nemcsak Franciaországban, hanem Belgiumban is nagyon népszerű. Sok bisztróban és bárban kapható, és általában salátával felturbózva fogyasztják (meg egy sörrel), szeletben vagy mini piteformában készítve. A quiche lorraine alapja egy sós omlós pitetészta, amelyre baconos- sajtos- töltelék kerül. Nálunk most egy könnyedebb, félig “fapados” változat készült, lazaccal és gombával, valamint pizzatészta került a sós-omlós tészta helyett az aljára, mert 1.muszáj volt felhasználni különben megromlik 2. kíváncsiak voltunk, így milyen lesz. Hát, fenomenálisan finom lett.  A quiche-t teljes egészében belga párom készítette el. Big like 🙂

P1180778

 

Hozzávalók

1 csomag pizzatészta ( nem mélyhűtött, hanem amit a hűtőpultban lehet kapni, és csak ki kell csavarni és rápakolni a feltéteket. Nem jut eszembe a neve.)

1 doboz ( 500 g) csiperkegomba

1 csomag füstölt lazac

2 dl tejszín

5 tojás

10 dkg reszelt sajt, bármilyen jó, de karakteres ízűvel (pl Gruyere) finomabb lesz, mint egy szimpla trappistával

olaj, só, bors

Elkészítés

A pizzatésztát a csomagon megadott infók szerint kigöngyöljük, kicsit állni hagyjuk, ha jól emlékszem. Egy nagy IKEÁs piteformát előkészítünk, és a pizzatésztát belesimítjuk. A forma szélén túllógó részt levágjuk, de úgy, hogy a forma tetejéig maradjon pereme.

A gombát kevés olajon megsütjük (ne párolódjon, süljön!), és jó sok borsot tekerünk rá, kicsit meg is sózzuk, de a lazac sós lehet, így vigyázzunk. A lazacot ollóval kisebb darabokra vagdossuk. A tojásokat villával felverjük, hozzákeverjük a tejszínt és a reszelt sajtot.

A pizzatésztán szépen eloszlatjuk a gombát, arra a lazacdarabokat tesszük (vagy fordítva, mint itt a képen), majd nyakonöntjük a tojásos-tejszínes-sajtos keverékkel. Kicsit villával megkevergetjük, de vigyázni kell, hogy az alap tészta ne sérüljön meg.

Légkeveréses sütőben kb 160 fokon kb 30-40 percig sütjük. (Párom soha nem méri a sütési időt, most is csak a vállát vonogatta, de nagyjából ennyit sikerült kiszednem belőle.)

Tálald sok salátával, és tökéletes vacsorát szolgálhatsz föl! Persze még jobb lenne a házi sós alappal, na majd olyan is lesz, ez a pizzatésztás a sietősebb variáció.

P1180782

 

 

P1180779

 

 

ANYUKA VAGY?

SZERETNÉL TUDÁST PÁNIK HELYETT, HA MEGBETEGSZIK A GYERMEKED?

Akkor a Mami Gyógyít Blog Neked szól itt a Caféblogon. KLIKK IDE!!! Gyere és olvass a gyermekbetegségekről, aktuális témánk a LÁZGÖRCS volt mostanában!!!

IMG_6438

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!