Praliné és Paprika

Reform csokis muffin

Nálunk már Karácsony- feeling van. Tudom, sokan utálják az egész ünnepi hercehurcát (“mű”), az ajándék-keresgélést (“kötelező”), és mivel mindez már október közepétől- november elejétől elkezdődik, nehezen viselik el.

Én nem. Én imádom a Karácsony hangulatát, a készülődést az Ünnepre, lapozgatom a magazinokat, előveszem a sütőformáimat… Ilyenkor, december elején már elkezdjük az ünnepi menüt tervezgetni, előkerülnek a dekorációs tárgyaink, az angyalkák, a fenyőágak, az adventi koszorúk, a gyertyák, és elkezdjük feldíszíteni a házat.

A Karácsony jegyében alakult ez a muffinrecept is, aminek az eredetije Stahl Juditot dicséri, de abban túl sok a fehér liszt és a fehér cukor- így én egy kicsit megváltoztattam a receptet és  egészségesebbé tettem.

IMG_8791

Hozzávalók

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

5 dkg búzacsíra + zabkorpa keverék, én saját magam csináltam: egyszerűen összekevertem a búzacsírát és a zabkorpát, és kimértem belőle 5 dkg-ot

7,5 dkg cukor

7,5 dkg nyírfacukor

1 kávéskanál sütőpor

10 dkg vaj

10 dkg csoki (legjobb az étcsoki, de én most mindenféle maradék csokit használtam)

10 dkg lekvár, bármilyen jó

2 tojás

Elkészítés

Gőz fölött összeolvasztom a csokit és a vajat, majd leveszem a tálat a gőzről és kicsit hagyom, hogy hűljön, langyosra. A lisztbe keverem a zabkorpa- búzacsíra mixet és a sütőport. Egy nagy tálban a tojásokat habosra keverem a kétféle cukorral. Ezután részletekben hozzákeverem a lisztes keveréket, a lekvárt és a langyos vajas- csokit.

Ennyi, és már mehet is a muffinformákba a kapszlikba. Kb 20 perc alatt sült meg, 170-180 fokon légkeveréssel.

Isteni puha állaga lesz, és sokkal kevesebb cukor van benne, mint az eredetiben. Legközelebb még tovább megyek a kísérletezéssel.

IMG_8781

IMG_8788

Anyuka is vagy? Akkor várunk szeretettel a MAMI GYÓGYÍT blogon, itt a Caféblogon, és a Facebook-on is! Gyermekbetegségekről érthetően, ORVOSI szemmel. Semmi ezo, semmi blabla.

MAMI GYÓGYÍT BLOG a Caféblogon: KATT IDE

MAMI GYÓGYÍT BLOG a Facebook-on: KATT IDE

 

 

Vaníliás- kardamonos galette

A februári GoodFood magazin annyira klassz, hogy muszáj végigfőzni A-tól Z-ig. Különösen tetszett az a rovat, ahol a 2014-es sütemény- trendeket mutatják be. Én már el is kezdtem a kipróbálásukat ezzel a francia gyümölcslepénnyel.  Mivel mostanában nem marad túl sok időm a főzésre, ezért előnyben részesítem a 20 perc alatt készen lévő ételeket, így egy óra alatt több fogást is elkészítek, ami több napra elég. Ez a pite azért (is) klassz, mert nagyon egyszerűen készen van, kb 15 perc összeállítani, ezután mehet be a sütőbe és addig elkészül a főfogás. És jó hír, hogy alig van benne cukor. (Jó persze liszt meg vaj meg gyümölcs- és abban cukor- az van benne, szóval fogyókúrásnak épp nem mondanám, de hogy nem hizlal annyira mint mondjuk egy szelet cukros- csokis brownie, azt megelőlegezhetjük. Én a minimális cukrot tartalmazó változatot készítettem, ha valakinek ez nem elég édes, akkor hintse meg bátran porcukorral.)

IMG_8396

IMG_8391

Hozzávalók

Az alapjához

22 dkg liszt

10 dkg hideg vaj felkockázva

1 tojás

kb 30-40 ml hideg víz

1 kanál porcukor

A töltelékhez

1 csomag fagyasztott szeder

2 körte

1 ek keményítő

1 vaníliáscukor

1 teáskanál kardamon

pár csepp vaníliaaroma

A mázhoz

2 ek Philadelphia krémsajt (light is jó)

1 tojássárgája

szeletelt mandula a szóráshoz

Elkészítés

Az alapmassza hozzávalóit késes robotgépbe mértem, és addig nyomkodtam a pulzálás gombot, amíg morzsásra nem keverte. Ekkor egy tálba átöntöttem, és kézzel gyorsan összegyúrtam. Gondolom itt mehetne a hűtőbe egy kis időre, de én nem vacakoltam most ezzel, mert siettem. Rögtön elnyújtottam, egy kicsit ragadt, így megszórtam egy leheletnyi porcukorral. Nem sokat segített, de valamit azért igen. Egy tepsibe sütőfóliát tettem, erre fektettem a nagyjából kör alakúra nyújtott alapot.

A szedret kiolvasztottam, lecsepegtettem, és a körtét kockára vágtam. A gyümiket összekevertem, megszórtam a kardamonnal, vaníliáscukorral, rácsepegtettem a vaníliaaromát és összekevertem a keményítővel. Ráhalmoztam a kör alakú tésztára, és a széleket ráhajtottam a képen látható módon.

A mázhoz egy kis kézi habverővel összekevertem a krémsajtot és a tojássárgáját, majd a pite széleit megkentem vele (fele is elég lett). Megszórtam a pirított mandulával, és kb 175 fokon (légkeverés) kb 20-25 perc alatt megsütöttem. Nem akartam kiszárítani, így nem pirítottam meg nagyon rajta a mandulát.

Bon appétit!

IMG_8392

 

 

Belga rizstortácska

Belgiumban nagyon népszerű ez a tejberizzsel töltött kosárka. Minden pékségben kapni. Egy dologra kell vigyázni a készítésénél: nehogy kiszáradjon! Az ideális állag eléréséhez inkább kevesebb ideig sütöm, mégha nem is vagyok biztos benne, hogy megsült. Ami különben nem történt még meg.  🙂

P1180704

 

Hozzávalók egy nagyobb piteformához vagy 6 kisebbhez:

Az omlós kelt alaphoz:

25 dkg liszt

5 dkg cukor

kb 50 ml tej (vagy kicsit több)

5-6 dkg olvasztott vaj

1 cs szárított élesztő

1 tojás felverve

A töltelékhez:

15 dkg kerek szemű rizs

kb fél liter tej

5 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

pár csepp vaníliaaroma

2 egész tojás + 2 sárgája, a 2 egész tojást szétválasztom

pár ek baracklekvár

6 darab őszibarack legyezőre vágva (befőtt vagy konzerv is tökéletes)

Elkészítés

Kivajaztam és kiliszteztem a formá(ka)t.

Az élesztőt felfuttattam egy kevés tejben egy kis cukorral, majd a lisztbe kevertem. Hozzáadtam a maradék cukrot, a felvert tojást, és robotgéppel elkezdtem dagasztani. Fokozatosan adtam hozzá a maradék tejet. Lehet, hogy egy kicsit több vagy kevesebb kell 50 ml-nél. Amikor már morzsás volt, hozzáadtam az olvasztott vajat és kézzel gyúrtam tovább. Rugalmas masszát kell kapni. Ment pihenni a kandalló elé kb félórára, hogy szépen megkeljen.

A rizsből, a tejből és a cukorból tejberizst készítettem de vigyázni kell, ne legyen kőkemény! A vaníliás cukorral és a vaníliaaromával ízesítettem, kihűtöttem, majd belekevertem 4 tojássárgáját egyenként. A fehérjéből habot vertem, majd óvatosan beleforgattam a masszába.

A kelt alap közben szépen megkelt, kinyújtottam és vagy az egy nagy piteformába simítom, hogy legyen pereme, vagy pedig 6 egyenlő részre szedem szét, és egyenként elnyújtva simítom a 6 kisebb formába. Megszurkáltam a tésztát, és megkentem baracklekvárral. Ráhalmoztam a tölteléket (de te ne annyit tegyél rá, amennyit a képen látsz, mert mint egy felfújt, ki fog dagadni a formából), és a tetejére ültettem egy- egy baracklegyezőt.

180C-on légkeveréssel kb 15- 20 perc alatt megsül, ekkor még lágy marad a közepe, de pont így jó. Én 25 percig sütöttem, és kissé kemény lett.

Tipp: ha túl sok a tejberizses töltelék, tedd a formák mellé kis felfújtformákba, és így cuki kis extra desszerteket fogsz kapni.

P1180712

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!