Praliné és Paprika

Gombás rakott palacsinta olasz módra, kis titokkal

Egyszerű és nagyszerű recept, egy olasz étteremből származik az ötlet, és itthon megpróbáltuk családilag reprodukálni. Sikerült 🙂 Amikor megrendeltük, akkor még nem sejtettük, hogy egy istenien krémes, gombában és gombaízben gazdag, lasagne-nek hívott főételt fogunk kapni, amely viszont egyértelműen sós palacsintából készült, nem lasagne- lapokból.

Az intenzív gombaízhez a saját konyhádban két út vezet: 1. a klasszikus csiperke mellett más friss gombát is kell használni, legjobb a friss porcini (hja kérem, ha azt itthon lehetne kapni…), ennek hiányában mi a nem túl olaszos shiitake gomba mellett döntöttünk, gondoltuk egy próbát megér…

2. Második lehetőségként én megpróbálnám majd a következő alkalommal a szárított vegyes erdei vagy porcini gombát is, és az áztatólevet felhasználnám a besamelhez. Most nem így készült, de az eredmény így is fenomenális.

És hogy mi az extra titok?

Az extra titok  a szarvasgomba- olajban rejlik. Érdemes egy kisebb üveggel beszerezni (külföldön vagy Culinarisban), mert iszonyatosan finommá varázsolja a legegyszerűbb semleges gombás ízű ételt is!

Igazi családi csapatépítő recept következik!

IMG_8457

 

Hozzávalók

2-3 kis doboz gomba, mi egy doboz fehér csiperkét, egy doboz barna csiperkét és egy doboz shiitake gombát használtunk, de nem használtuk fel az összeset, pár darab megmaradt

kb 7 dl besamel, ehhez 7 dkg vaj, 7 dkg liszt és 7 dl tej

reszelt parmezán

só, frissen őrölt bors

A palacsintához Pákosztos macska barátnőm sós palacsintareceptjét használtam:

20 dkg liszt

2 tojás

kb fél liter tej

esetleg kevés só

Elkészítés

A gombát feldarabolta és serpenyőben megsütötte a párom, fontos, hogy sütni kell, nem pedig párolni. Valószínűleg több részletben kell ezt megtenni, mert rengeteg levet ereszt és különben csak párolódni fog, nem sülni.

Közben bekevertem a palacsintatésztát: a lisztet robotgéppel elkezdtem kikavarni 2 dl tejjel, majd belekevertem a tojást, és fokozatosan hígítottam tejjel, így nem lett csomós. Ha áll egy kicsit, az jót tesz neki, de lehet egyből is sütni- ezt a párom tette meg, és én közben elkészítettem a besamelt.

Besamel készítése: a vajat elkezdtem összemelegíteni a liszttel, közben folyamatosan kavartam fakanállal. Nem szabad, hogy elkezdjen pirulni, így mikor a vaj elolvadt és zsemleszínűen összeállt a liszttel, folyamatosan elkezdtem felönteni a tejjel. Közben kézi habverővel kevertem, hogy a csomósodást elkerüljem. Fokozatosan adtam hozzá egyre több és több tejet, majd amikor összeforrt, lekapcsoltam a lángot. Ekkorra már besűrűsödött, de ennél az ételnél nem is kell, hogy nagyon sűrű legyen, mert krémes végeredményre törekszünk.

A besamelbe belekevertem a sült gombát és a reszelt parmezánt.

Ezután már csak össze kellett állítani: egy jénai tálba palacsintát tettünk alulra, majd egy réteg besameles gombát, majd ismét palacsinta, és így tovább, míg el nem fogytak a hozzávalók vagy tele nem lett a tál. A tetejére palacsinta került. Sütőben készre sütöttük, kb 180 fokon 15-20 percig, de tényleg nem kell sokáig, hiszen minden készen van, csak össze kell melegíteni.

Tálaláskor szarvasgomba- olajat csöpögtettünk a tetejére.

IMG_8465

Vedd elő a wokodat! Menü didergés ellen.

 

Ez a menü biztosan fel fog melegíteni egy hideg, esős (brrr…) novemberi estén, mint a mai. Egyrészt mert egy finom levessel indul, másrészt, mert a főfogáshoz a wokod mellett kell állnod, ahol nagyon meleg lesz. 🙂 Bár Mr Praliné nem kifejezetten rajong a levesekért (= ő simán megvan leves nélkül, mint a belgák többsége, feltéve ha van a közelben elég sültkrumpli, kagyló, apátsági sör és csoki…), de én nem tudom elképzelni sem az őszt, sem a telet meleg leves nélkül…  a wokomat meg egyszerűen imádom.

SELYMES SÁRGARÉPAKRÉMLEVES ERDEI GOMBÁVAL ÉS SZARVASGOMBA-OLAJJAL

IMG_8337

 

Hozzávalók:

4 db nagyobb sárgarépa

1 csomag szárított gomba- keverék

1 húsleveskoca, vagy még finomabb ha igazi húslevest használunk

pár dkg vaj

frissen őrölt bors

pár csepp szarvasgombaolaj

Elkészítés

A gombakeveréket beáztattam annyi vízbe, hogy jól ellepje. (Egy idő után a gombaszeletek úgy fognak majd kinézni, mint a pucércsigák, de ez ne tántorítson el a folytatástól.) A sárgarépákat megfeleztem, feldaraboltam. A vajat megolvasztottam, és pár perc alatt átforgattam a répát benne. Tekertem rá frissen őrölt borsot, és felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd hozzáadtam a húsleveskockát, és puhára főztem a répát. Elzártam alatta a gázt, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel összeturmixoltam.  Hozzáadtam a beáztatott gombát a levével együtt, és még egyszer összeforraltam. Tálaláskor az igazi luxus- ízélményért szarvasgomba- olajat csepegtettem a tetejére, de enélkül is nagyon finom.

 

WOKBAN SÜLT PULYKAMELL FŰSZERES BANÁNNAL

IMG_8328

Hozzávalók

0,5 kg pulykamell felkockázva

másfél banán félbevágva, feldarabolva

1/2 konzerv darabolt ananász, lecsepegtetve

1/2 lime leve

2 zöldhagyma felszeletelve

kevés fehérbor

egy csomag üvegtészta (Tesco nemzetközi polcáról)

szójaszósz (ugyanonnan)

wok- olaj (Aldiból)

ötfűszer- keverék, őrölt koriander, őrölt kömény

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a pulykamellkockákat jó sok (több teáskanál) ötfűszer- keverékbe forgatom,és pár órára (vagy egy éjszakára akár) a hűtőbe teszem. Amikor nekikezdek az étel elkészítésének, akkor mindent előkészítek, a kezem ügyébe, mert a wok nem az a műfaj, ahol sütés közben majd szeletelgetek meg mást főzök meg közben kiteregetek egy adag ruhát. Nagyon gyorsan kell majd dolgoznom, és ezért is imádom a wokos ételeket, mert több időbe telik leírni, mint megcsinálni.

Szóval előkészítek két tányért+ az evőeszközöket a  tálaláshoz. Több kisebb tálat és tányért is előveszek, hogy a frissen kisült cuccokat beletegyem és a tányérokkal letakarva melegen tarthassam. Az üvegtésztát leforrázom, majd leszűröm és melegen tartom lefedve.

A wokban olajat melegítek, és részletekben kisütöm a húst benne. Azért kell részletekben csinálni, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Óriási ugyanis a különbség az ízében. Minden kisült mennyiséget egy fémtálba szedek, miután lecsepegtettem az olajat róla, és egy tányérral letakarva melegen tartom.

Mikor az utolsó adag hús is kész, lekapcsolom a lángot, majd újabb adag olajat löttyintek a wokba,  beleteszem a felkarikázott zöldhagymát, és felöntöm pár lötty fehérborral ÓVATOSAN, mert az olajba kerülő bor csapkodhat! Visszakapcsolom a gázt, a hagyma elkezd sisteregve sülni. Kicsit várok, míg a boros lé kezd besűrűsödni, hozzáteszem az ananászdarabokat, egy- egy kávéskanál őrölt koriandert és köményt, majd a banánt, és óvatosan kevergetem, de tényleg nagyon óvatosan, mert nem szeretném a banánt összetörni. Finom sűrű gyümölcsös szószféle (de nem szósz, mert ebben minden darabos!) lesz a végeredmény, amit egy újabb tálba teszek, és igyekszem melegen tartani ezt is, egy tányérral letakarva.

Jöhet az üvegtészta a wokba: egy kis szójaszószt löttyintek a wok aljába, majd beleöntöm a tésztát, és jól átmelegítem- átsütöm. Itt vigyázni kell, hogy ne legyen TÚL szójaszószos, mert akkor nem a fűszereket fogjuk érezni majd a végén, hanem csak a sós szójaszószt.

Tálaláshoz egy tányérra tésztát halmozok, erre a gyümölcsös cucc jön, majd a tetejére a hússzeletek. Ha nyár lenne, akkor zöld fűszernövénnyel díszíteném, most enélkül is megteszi. 🙂

DESSZERT: 

AMARANTOS CSOKIPUDING Marmalade blogjáról, amelybe első látásra beleszerettem, és a valóságban sem kellett csalódnom. Köszönom neki ezt a szuper egészséges (is lehetne) desszertet! Mondjuk én is a hedonista verziót készítettem el 🙂 de ez ilyen időben bocsánatos bűn talán.

Recept ITT.

IMG_8339

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!