Praliné és Paprika

Belga rizstortácska

Belgiumban nagyon népszerű ez a tejberizzsel töltött kosárka. Minden pékségben kapni. Egy dologra kell vigyázni a készítésénél: nehogy kiszáradjon! Az ideális állag eléréséhez inkább kevesebb ideig sütöm, mégha nem is vagyok biztos benne, hogy megsült. Ami különben nem történt még meg.  🙂

P1180704

 

Hozzávalók egy nagyobb piteformához vagy 6 kisebbhez:

Az omlós kelt alaphoz:

25 dkg liszt

5 dkg cukor

kb 50 ml tej (vagy kicsit több)

5-6 dkg olvasztott vaj

1 cs szárított élesztő

1 tojás felverve

A töltelékhez:

15 dkg kerek szemű rizs

kb fél liter tej

5 dkg cukor

1 cs vaníliás cukor

pár csepp vaníliaaroma

2 egész tojás + 2 sárgája, a 2 egész tojást szétválasztom

pár ek baracklekvár

6 darab őszibarack legyezőre vágva (befőtt vagy konzerv is tökéletes)

Elkészítés

Kivajaztam és kiliszteztem a formá(ka)t.

Az élesztőt felfuttattam egy kevés tejben egy kis cukorral, majd a lisztbe kevertem. Hozzáadtam a maradék cukrot, a felvert tojást, és robotgéppel elkezdtem dagasztani. Fokozatosan adtam hozzá a maradék tejet. Lehet, hogy egy kicsit több vagy kevesebb kell 50 ml-nél. Amikor már morzsás volt, hozzáadtam az olvasztott vajat és kézzel gyúrtam tovább. Rugalmas masszát kell kapni. Ment pihenni a kandalló elé kb félórára, hogy szépen megkeljen.

A rizsből, a tejből és a cukorból tejberizst készítettem de vigyázni kell, ne legyen kőkemény! A vaníliás cukorral és a vaníliaaromával ízesítettem, kihűtöttem, majd belekevertem 4 tojássárgáját egyenként. A fehérjéből habot vertem, majd óvatosan beleforgattam a masszába.

A kelt alap közben szépen megkelt, kinyújtottam és vagy az egy nagy piteformába simítom, hogy legyen pereme, vagy pedig 6 egyenlő részre szedem szét, és egyenként elnyújtva simítom a 6 kisebb formába. Megszurkáltam a tésztát, és megkentem baracklekvárral. Ráhalmoztam a tölteléket (de te ne annyit tegyél rá, amennyit a képen látsz, mert mint egy felfújt, ki fog dagadni a formából), és a tetejére ültettem egy- egy baracklegyezőt.

180C-on légkeveréssel kb 15- 20 perc alatt megsül, ekkor még lágy marad a közepe, de pont így jó. Én 25 percig sütöttem, és kissé kemény lett.

Tipp: ha túl sok a tejberizses töltelék, tedd a formák mellé kis felfújtformákba, és így cuki kis extra desszerteket fogsz kapni.

P1180712

 

 

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!