Praliné és Paprika

Spagetti koktélrákkal- Jamie módra 10 perc alatt

Jamie Olivert kollektíve imádjuk itthon. Annyira klassz ételeket készít, és olyan élvezettel, hogy öröm nézni a műsorait és élmény a szakácskönyveit olvasni. Hát még elkészíteni a fogásokat a könyvekből! Ez a tésztavacsora kb 10 perc alatt van készen, csak annyi a titka, hogy előfőzött vagy készre főzött rákot kell használni hozzá.

IMG_8763

Hozzávalók

1-2 csomag főzött koktélrák, mi az ALDI-ban vettük, a felvágottaknál kell keresni, nem a mélyhűtőpultban. Kis átlátszó dobozokba csomagolt, és igen finom. Nem lehet mindig kapni, így ha ráakadunk, akkor érdemes beszerezni. ( ez itt a reklám helye)

1 doboz darabolt paradicsom- konzerv

friss zöldfűszerek, menta, bazsalikom, ami épp akad az üzletben

fél doboz vagy fél zacskó friss bébispenót (az eredeti receptben rukkola szerepel, de azt nem kaptam, így spenót ment bele)

1 dl száraz fehérbor

fél fej fehér hagyma

olívaolaj, só, bors

spagetti– én fekete- fehér spagettit főztem, a fekete színű szépiás volt, a fehér (sárga) színű pedig sima mezei spagetti.

Elkészítés

A spagettit megfőzöm.

Az olívaolajban picit megpárolom a kockára vágott hagymát, majd hozzálöttyintem a bort. Amikor elpárolgott az alkohol, akkor felöntöm a paradicsomkonzerrvel, beleteszem a rákocskákat, sózom, picit borsozom, és összeforralom. Ekkor beledobom a spenótleveleket, és a zöldfűszerleveleket, de már nem nagyon kell főzni, csak épp rottyanjon egyet, és essenek össze a spenótlevelek, de ne főjenek szét.

Néhány félretett levéllel díszítettem.

IMG_8762

IMG_8757

Anyuka is vagy? Akkor várunk a MAMI GYÓGYÍT blogon, itt a Caféblogon, és a Mami Gyógyít oldalon a Facebook-on! Gyermekbetegségek, gyermeklélek orvosi szemmel. Semmi ezo, semmi blabla.

A MAMI GYÓGYÍT BLOGHOZ KATT IDE

A MAMI GYÓGYÍT FACEBOOK-OLDALÁHOZ KATT IDE

 

 

Nyaralás feeling tél közepén- egy tányér kagylóval

A kagyló számomra a nyaralás és a pihenés szimbóluma. Először életemben jópár évvel ezelőtt csak néztem, ahogyan Horvátországban mindenki kagylót evett- rajtam és a barátnőmön kívül. “Mocsáríze van”- mondta a barátnőm (aminek hatására nekem elment a kedvem a kóstolástól.) Nos, NINCS. Ha jó minőségű a kagyló és jól van elkészítve, nemhogy mocsáríze nincs, de kifejezetten finom, és rendkívül kalóriaszegény étel. Ettem már kitűnő kagylót Velencében, Belgiumban, Budapesten. Itthon Magyarországon a kulcskérdés a JÓ MINŐSÉGŰ kagyló beszerzése. Mióta egyszer pórul jártunk a METRO-ban a friss kagylóval (a szuperfrissként eladott “ma érkezett” feketekagyló romlott volt, és napokig szellőztettem a lakást, mire a szagtól valahogyan megszabadultunk), azóta preferálom inkább az éttermeket, de persze nem mindet. Ahol bármikor bármennyi kagylót be mertem vállalni, a Philippe a belga séf étterme volt a 13. kerületben (azóta átalakult, bár azt hiszem megtartotta francia jellegét az étterem), és Gianninál a Pomo D’oro-ban.

És itt jön a meglepetés. Az ALDI-ban ugyanis mostanában megjelent a fagyasztópultban a fagyasztott kagyló. Vettünk egy nagy levegőt, és hazavittünk egy dobozzal.

Mindkettőnk legnagyobb meglepetésére TÖKÉLETES párolt kagylót készített belőle belga párom, márpedig ha egy belga azt mondja egy kagylóra hogy az jó, akkor elhihetitek, tényleg az… Egy dobozzal kettőnknek pont elég volt, és nagy része 2 perc alatt fogyott el…

P1180808-001

 

Hozzávalók

1 doboz fagyasztott kagyló, nem kell kiengedni, és ezt a dobozosat megmosni sem, mert tiszták. ( Egyébként ha friss kagylóból készül, vízben meg kell mosni őket, és amelyik nyitva van, azt kidobni)

fél csomag (3-4 db) zöldhagyma

1-2 db sárgarépa, 1 póréhagyma ha van, nekünk nem volt, így csak zöldhagymával készült

kevés vaj

száraz fehérbor, kb 1 dl

Elkészítés

Összevágjuk a zöldségeket, és a vajon elkezdjük párolni. Mikor már puhulnak, fel lehet önteni fehérborral, de nem kötelező. Amikor vajpuhák, hozzátesszük a kagylókat, és fedő alatt körülbelül 10 percig együtt pároljuk. Ezalatt a kagylók kinyílnak, vizet eresztenek és szépen megfőnek. Ha kész, amelyik zárva maradt, azt ki kell dobni.

Annyira hihetetlen, hogy dobozos kagylóból ennyire nyaralás- feelinget lehet tél közepén varázsolni, hogy nagyon boldogok vagyunk az egyébként eddig lenézett fagyasztott kagylóval. Ismétlés következik, mert más módon is el lehet készíteni a kagylót, például fokhagymásan vagy provanszi módra.

🙂

P1180807

 

——————————————————————————————————-

ANYUKA VAGY? AKKOR IRÁNY A MAMI GYÓGYÍT BLOG, AHOL GYERMEKBETEGSÉGEKRŐL OLVASHATSZ ÉRTHETŐEN.

Klikk a macira:

IMG_6438

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!