Praliné és Paprika

Húsgolyók édesköményes paradicsomszósszal

Mindenki az ünnepi vacsorára koncentrál, pedig Karácsony előtt is enni kell! Például ma is.

Íme egy recept, ha unod a klasszikus paradicsomszószt: dobd fel édesköménnyel! A többi hozzávalót valószínűleg megtalálod a kamrádban és a mélyhűtődben- többek között ez a nagyszerű ebben a receptben! Az édesköménymagok ízét nem érzed majd “csak úgy” a szószban, de ha ráharapsz a magvakra, akkor meglepő, kellemes mentolos-köményes ízt fogsz érezni. Totál más ízű, mit a megszokott paradicsomszószok.

P1180652

Hozzávalók

kb 40 dkg darált pulykahús

kb 2 szelet kenyér bele, tejbe áztatva, kicsavarva

néhány ek zsemlemorzsa

fasírtfűszer, de ezt el is hagyhatod, és maradhatsz a klasszikus só- bors ízesítésnél

2 doboz 400-g-os hámozott- paradicsomkonzerv, olyat válassz, amelyben már fel van darabolva a paradicsom, így megkönnyíted a dolgodat

1 hagyma felaprítva

2 gerezd fokhagyma szétnyomva

1 kiskanál édeskömény- mag, illetve ízlés szerint (fűszerboltokban kapható, ha ráakadsz, érdemes megvenni. Jamie Oliver is sokszor használja!)

1 tojás

olaj

spagetti (én most szépiás keveréket használtam, mert épp az akadt a kezembe. Amúgy nincs különleges íze, a szépia csak színezi.)

Elkészítés

A darálthúst összekeverem a tojással, a kenyérbéllel, a fűszerekkel, és szükség szerint adok még hozzá zsemlemorzsát. Formázható, de nem nedves masszát kell kapnom. Vizes kézzel minifasírtokat formázok, és zsemlemorzsába hempergetem őket.

A tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzöm.

A paradicsomszószhoz kevés olajon odateszem a hagymát párolódni, majd hozzáteszem a fokhagymát és az édeskömény- magvakat. Pár másodpercig összepirítom (nem kell sokáig, nehogy a fokhagyma keserű legyen az édeskömény meg megégjen), és felöntöm a paradicsomkonzervvel. Összeforralom, kicsit be kell sűrűsödnie, és kész is van.

A húsgolyókat olajban kisütöm, és a tésztával és a mártással forrón tálalom.

Tipp: Ha gazdagabban szereted a paradicsomízt, akkor tehetsz még bele sűrített paradicsomot is, és hogy a mártás  “vad” ízért elvedd, egy kiskanál kristálycukrot- de nem többet, mert  a cél nem az édes szósz, hanem a selymes íz elérése).

Céklás- sárgarépás wrap

Jártál már úgy, hogy sütöttél egy nagy adag céklát, és megmaradt belőle kettő darab? Egy vacsira nem elég. Viszont felturbózhatod, mondjuk így, és egy szépséges előételt varázsolhatsz belőle. Nem mellesleg egy nagy adag elégedett “Hümm”-öt meg “Nyamm”-ot is bezsebelhetsz  a családtól. 🙂

IMG_7136

Hozzávalók

16 dkg sárgarépa (nyersen)

2 kisebb sült cékla (maradék)

4 tortilla

10 dkg tejföl

½ kávéskanál harissapasta

Elkészítés

A sárgarépát lereszelem, a sült céklát is. Összekeverem. A tejfölbe keverem a harissát, és összekeverem a céklás répával. Beletöltöm a tortillába. Salátával és friss zöldségekkel tálalom. Ennyi. 🙂

(Úgy emlékszem, GoodFood recept- legalábbis az ihlet a GoodFood magazinból jött.)

 

 

Kardamonos-marcipános kókuszgolyók

P1180643

Mindenki rákattant az ünnepi sütigolyókra és a bonbonokra- nem tagadom, engem is lázba hoztak!

Az alábbi receptet az Origo Táfelspicc rovatában találtam, kicsit átdolgoztam és íme a végeredmény.

Hozzávalók

6 dkg kókuszreszelék

20 dkg marcipán (az eredeti receptben 10 dkg van, hát nekem BŐVEN felvette a 20 dkg-ot, gondolom marcipánja válogatja…)

őrölt kardamon

Elkészítés

A marcipánt kis kockákra vágtam, és egyszerűen összegyúrtam a kókuszreszelékkel, valamint kb 2 kiskanál őrölt kardamonnal. Mivel a kardamon íze “nem jött át” eléggé számomra, ezért pluszban még bele is forgattam. Na így már mindjárt más lett!

Ennyi 🙂 Ajándékba is kiváló,és tényleg nagyon gyorsan megvan!

P1180645

 

Cukkinis- ricottás lepény

Hűtőben felejtett cukkini és hirtelen felindulásból vásárolt ricotta tökéletes kombinációja. Igazi húsnélküli finomság!

IMG_8373

 

Hozzávalók:

1 csomag fagyasztott leveles tészta

2 cukkini

1 doboz ricotta (250 gramm)

2 tojás + 1 tojásfehérje

pár kanál reszelt parmezán, ízlés szerint kávés- vagy evőkanállal mérve

pici olaj, só, bors, fűszerek, én épp provánszi keveréket találtam a polcon, így ezt használtam, de lehet bele fokhagymát, szerecsendiót, egyéb finomságokat tenni.

Elkészítés

A sütőt 180 C-ra (légkeverés) előmelegítettem. A leveles tésztát a csomagoláson található információk szerint kiolvasztottam. Én nem nyújtottam ki semennyire, de ha olyan fajta, akkor ki kell nyújtani pár mm-es vastagságúra. Egy tepsibe terítettem, de előtte vékony szeleteket vágtam a tészta széléből, a és tojásfehérjével odaragasztottam a tepsibe terített négyzet szélére, hogy mintegy peremet kapjon.

A ricottát, a tojásokat és a fűszereket összekevertem, sóztam, borsoztam, majd belekevertem a parmezánt. A cukkinit mandolinnal felszeleteltem, és az olajon átsütöttem, míg a széle barnulni, pirulni kezdett.

A tepsibe terített levelestésztán szépen elosztottam a ricottás masszát, majd rátettem a cukkiniszeleteket.

Az én sütőmben kb 30 perc alatt sült meg, de nézni kell a leveles tészta peremét, és ha szépen felemelkedett, készen van.

IMG_8377

Sütőtökpite Millie módra

Ez a recept barátnőmet, Millie-t dicséri. Annyira istenien finom, hogy muszáj nekem is megosztanom veletek.

Sütőtökpite

IMG_8384

 

Hozzávalók

A pitetésztához

22,5 dkg liszt

15 dkg hideg vaj (nem, nem, NEM margarin!)

2 ek hideg víz

2,5 dkg porcukor

Én  a késes robotgépemet használtam, nincs ennél egyszerűbb módszer az omlós pitealap elkészítéséhez. Gyakorlatilag mindent beledobáltam a gépbe, megnyomtam a gombot, és addig forgott a kés, amíg össze nem állt a tészta. Ezután folpackba tettem, és fél órára ment a hűtőbe pihenni, de ez a lépés ki is hagyható. Millie-től tanultam, hogy 2 folpack- réteg között sokkal könnyebb elnyújtani mindenféle omlós tésztát, így amikor a formába teszem, akkor csak lehúzom az egyik oldali folpackréteget az omlós tésztáról, megfordítom fejjel lefelé, és így simítom a formába. A kezemhez ragadást megelőzi a másik oldali folpackréteg, amit egyszerűen csak lehúzok, mikor belesimítom és bele- egyengetem az aktuális formába a bármilyen omlós tésztát.

Ennél a sütinél egy ikeás piteformát használtam,méghozzá a kisebbet a hullámos szélűből. Kicsit túllógott a massza a belesimítás után, a maradékból csillagokat vágtam ki és a hűtőbe tettem pihenni. A piteforma is ment a hűtőbe egy időre.

A töltelékhez

Kb 50-60 dkg sült tök, a héja nélkül mérve- fontos, hogy ne legyen nedves, mert átázik a pitetészta.

1,5 dl tejszín

3 tojás

Fűszerek őrölve: fahéj, kardamon, gyömbér, ánizs, vagy ha ezek nincsenek, akkor mézeskalács- fűszerkeverék, mindez ízlés szerint. Én nem mértem szűkmarkúan őket: kell a jó sok fűszer  az ízletes végeredményhez!

2/3 csésze barna cukor ( egy csésze = 250 ml)

Ismét a késes robotgépemet használtam. Kitakarítottam a pitemassza elkészítése után, majd beletettem a tojásokat és a cukrot, valamint a fűszereket. Jól összekevertem a géppel, majd hozzátettem a sok- sok sült tököt és a tejszínt. Iszonyatosan finom, homogén massza lett a végeredmény.

A pitetésztát 180 fokon (légkeveréssel) vakon elősütöttem, majd az ehhez használt alufóliát és a babot levettem (és kidobtam), és még sütöttem a pitét 5 percig. Ezután rákanalaztam a sütőtökös cuccot, és kb 35- 40 percre visszatettem a sütőbe. Félidőben rátettem a díszítő csillagokat, hogy azoknak is legyen ideje megsülni.

Sajnos az én pite-alapom most kicsit elázott, de sebaj. 🙂 Körülbelül 5 perc alatt fogyott el az egynegyede…

Tipp: ha marad a sütőtökös masszából, mert túl soknak találod a pitére, akkor kanalazd muffinkapszlikba, és tedd a pitével együtt a sütőbe: 30-35 perc alatt szépen megsül.

IMG_8378

 

Vedd elő a wokodat! Menü didergés ellen.

 

Ez a menü biztosan fel fog melegíteni egy hideg, esős (brrr…) novemberi estén, mint a mai. Egyrészt mert egy finom levessel indul, másrészt, mert a főfogáshoz a wokod mellett kell állnod, ahol nagyon meleg lesz. 🙂 Bár Mr Praliné nem kifejezetten rajong a levesekért (= ő simán megvan leves nélkül, mint a belgák többsége, feltéve ha van a közelben elég sültkrumpli, kagyló, apátsági sör és csoki…), de én nem tudom elképzelni sem az őszt, sem a telet meleg leves nélkül…  a wokomat meg egyszerűen imádom.

SELYMES SÁRGARÉPAKRÉMLEVES ERDEI GOMBÁVAL ÉS SZARVASGOMBA-OLAJJAL

IMG_8337

 

Hozzávalók:

4 db nagyobb sárgarépa

1 csomag szárított gomba- keverék

1 húsleveskoca, vagy még finomabb ha igazi húslevest használunk

pár dkg vaj

frissen őrölt bors

pár csepp szarvasgombaolaj

Elkészítés

A gombakeveréket beáztattam annyi vízbe, hogy jól ellepje. (Egy idő után a gombaszeletek úgy fognak majd kinézni, mint a pucércsigák, de ez ne tántorítson el a folytatástól.) A sárgarépákat megfeleztem, feldaraboltam. A vajat megolvasztottam, és pár perc alatt átforgattam a répát benne. Tekertem rá frissen őrölt borsot, és felöntöttem annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd hozzáadtam a húsleveskockát, és puhára főztem a répát. Elzártam alatta a gázt, kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel összeturmixoltam.  Hozzáadtam a beáztatott gombát a levével együtt, és még egyszer összeforraltam. Tálaláskor az igazi luxus- ízélményért szarvasgomba- olajat csepegtettem a tetejére, de enélkül is nagyon finom.

 

WOKBAN SÜLT PULYKAMELL FŰSZERES BANÁNNAL

IMG_8328

Hozzávalók

0,5 kg pulykamell felkockázva

másfél banán félbevágva, feldarabolva

1/2 konzerv darabolt ananász, lecsepegtetve

1/2 lime leve

2 zöldhagyma felszeletelve

kevés fehérbor

egy csomag üvegtészta (Tesco nemzetközi polcáról)

szójaszósz (ugyanonnan)

wok- olaj (Aldiból)

ötfűszer- keverék, őrölt koriander, őrölt kömény

Elkészítés

Azzal kezdem, hogy a pulykamellkockákat jó sok (több teáskanál) ötfűszer- keverékbe forgatom,és pár órára (vagy egy éjszakára akár) a hűtőbe teszem. Amikor nekikezdek az étel elkészítésének, akkor mindent előkészítek, a kezem ügyébe, mert a wok nem az a műfaj, ahol sütés közben majd szeletelgetek meg mást főzök meg közben kiteregetek egy adag ruhát. Nagyon gyorsan kell majd dolgoznom, és ezért is imádom a wokos ételeket, mert több időbe telik leírni, mint megcsinálni.

Szóval előkészítek két tányért+ az evőeszközöket a  tálaláshoz. Több kisebb tálat és tányért is előveszek, hogy a frissen kisült cuccokat beletegyem és a tányérokkal letakarva melegen tarthassam. Az üvegtésztát leforrázom, majd leszűröm és melegen tartom lefedve.

A wokban olajat melegítek, és részletekben kisütöm a húst benne. Azért kell részletekben csinálni, hogy ne párolódjon, hanem süljön. Óriási ugyanis a különbség az ízében. Minden kisült mennyiséget egy fémtálba szedek, miután lecsepegtettem az olajat róla, és egy tányérral letakarva melegen tartom.

Mikor az utolsó adag hús is kész, lekapcsolom a lángot, majd újabb adag olajat löttyintek a wokba,  beleteszem a felkarikázott zöldhagymát, és felöntöm pár lötty fehérborral ÓVATOSAN, mert az olajba kerülő bor csapkodhat! Visszakapcsolom a gázt, a hagyma elkezd sisteregve sülni. Kicsit várok, míg a boros lé kezd besűrűsödni, hozzáteszem az ananászdarabokat, egy- egy kávéskanál őrölt koriandert és köményt, majd a banánt, és óvatosan kevergetem, de tényleg nagyon óvatosan, mert nem szeretném a banánt összetörni. Finom sűrű gyümölcsös szószféle (de nem szósz, mert ebben minden darabos!) lesz a végeredmény, amit egy újabb tálba teszek, és igyekszem melegen tartani ezt is, egy tányérral letakarva.

Jöhet az üvegtészta a wokba: egy kis szójaszószt löttyintek a wok aljába, majd beleöntöm a tésztát, és jól átmelegítem- átsütöm. Itt vigyázni kell, hogy ne legyen TÚL szójaszószos, mert akkor nem a fűszereket fogjuk érezni majd a végén, hanem csak a sós szójaszószt.

Tálaláshoz egy tányérra tésztát halmozok, erre a gyümölcsös cucc jön, majd a tetejére a hússzeletek. Ha nyár lenne, akkor zöld fűszernövénnyel díszíteném, most enélkül is megteszi. 🙂

DESSZERT: 

AMARANTOS CSOKIPUDING Marmalade blogjáról, amelybe első látásra beleszerettem, és a valóságban sem kellett csalódnom. Köszönom neki ezt a szuper egészséges (is lehetne) desszertet! Mondjuk én is a hedonista verziót készítettem el 🙂 de ez ilyen időben bocsánatos bűn talán.

Recept ITT.

IMG_8339

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!