Húsgolyók édesköményes paradicsomszósszal

Mindenki az ünnepi vacsorára koncentrál, pedig Karácsony előtt is enni kell! Például ma is.

Íme egy recept, ha unod a klasszikus paradicsomszószt: dobd fel édesköménnyel! A többi hozzávalót valószínűleg megtalálod a kamrádban és a mélyhűtődben- többek között ez a nagyszerű ebben a receptben! Az édesköménymagok ízét nem érzed majd “csak úgy” a szószban, de ha ráharapsz a magvakra, akkor meglepő, kellemes mentolos-köményes ízt fogsz érezni. Totál más ízű, mit a megszokott paradicsomszószok.

Hozzávalók

kb 40 dkg darált pulykahús

kb 2 szelet kenyér bele, tejbe áztatva, kicsavarva

néhány ek zsemlemorzsa

fasírtfűszer, de ezt el is hagyhatod, és maradhatsz a klasszikus só- bors ízesítésnél

2 doboz 400-g-os hámozott- paradicsomkonzerv, olyat válassz, amelyben már fel van darabolva a paradicsom, így megkönnyíted a dolgodat

1 hagyma felaprítva

2 gerezd fokhagyma szétnyomva

1 kiskanál édeskömény- mag, illetve ízlés szerint (fűszerboltokban kapható, ha ráakadsz, érdemes megvenni. Jamie Oliver is sokszor használja!)

1 tojás

olaj

spagetti (én most szépiás keveréket használtam, mert épp az akadt a kezembe. Amúgy nincs különleges íze, a szépia csak színezi.)

Elkészítés

A darálthúst összekeverem a tojással, a kenyérbéllel, a fűszerekkel, és szükség szerint adok még hozzá zsemlemorzsát. Formázható, de nem nedves masszát kell kapnom. Vizes kézzel minifasírtokat formázok, és zsemlemorzsába hempergetem őket.

A tésztát a csomagoláson lévő utasítás szerint megfőzöm.

A paradicsomszószhoz kevés olajon odateszem a hagymát párolódni, majd hozzáteszem a fokhagymát és az édeskömény- magvakat. Pár másodpercig összepirítom (nem kell sokáig, nehogy a fokhagyma keserű legyen az édeskömény meg megégjen), és felöntöm a paradicsomkonzervvel. Összeforralom, kicsit be kell sűrűsödnie, és kész is van.

A húsgolyókat olajban kisütöm, és a tésztával és a mártással forrón tálalom.

Tipp: Ha gazdagabban szereted a paradicsomízt, akkor tehetsz még bele sűrített paradicsomot is, és hogy a mártás  “vad” ízért elvedd, egy kiskanál kristálycukrot- de nem többet, mert  a cél nem az édes szósz, hanem a selymes íz elérése).

Tovább a blogra »