Igazi egészségbomba következik. Ebédre és vacsorára is tökéletes választás. Kell hozzá egy biobolt, ahol lehet tönkölybúzát kapni, amely remekül helyettesíti a rizst vagy a krumplit, valamint friss zöldségek, zöldfűszerek, egy kis olajbogyó– és hűha, micsoda végeredmény születik belőle… Én készítettem már tönkölybúzával, vadrizs- rizs keverékkel, és akinek hiányzik egy kis husi hozzá, az tegyen mellé egy kis grillezett csirkemellet vagy jó minőségű konzerv szardíniát.
Hozzávalók 2- 3 személyre
Elkészítés:
A csomagon lévő utasítás szerint megfőzöm a tönkölybúzát. Közben a hagymát felaprítom, a zellerszárakat szintén (előtte jól megmosom, mert belül könnyen homokszemcsés lehet). Pici olívaolajon egy serpenyőben elkezdem párolni a hagymát és a zellert. Ha már pár perce serceg (vigyázok, nehogy odaégjen), beledobom a felszeletelt fokhagymát, és amikor megérzem az illatát, beleöntöm a paradicsomkonzervet. Vigyázat, fröcskölhet, ezért kicsit távolabbra húzódom, és amikor megnyugodott, hagyom, hogy összerottyanjon. Sózom, borsozom, majd a legvégén beleteszem a spenótleveleket is, amelyek pár másodperc alatt összefonnyadnak. Nem kell, hogy szétfőjenek, így már le is húzom a serpenyőt a tűzről.
A megfőtt tönkölybúzát leszűröm, és a paradicsomos raguhoz keverem.
A zöldfűszereket és az olívabogyót csak tálaláskor keverem hozzá.
ÖTLET: Ki lehet egészíteni koktélparadicsommal is a ragut, ha még paradicsomosabban szeretné valaki. Ekkor a félbevágott koktélparadicsomokat a spenót előtt keverem a raguba. Mondjuk annyi lesz kellemetlen majd, hogy a héjuk egyenként fog leválni és aki nem szereti, annak ki kell szedegetnie a saját adagjából.